Informace a rady k fyziologii stárnutí

Zubní kaz

Zubní kaz postihuje 90 % světové populace, přestože ochrana před ním vyžaduje převážně jen důslednou a kvalitní péči o chrup. Zubní kaz vzniká působením bakterie Streptococcus mutans, který osidluje zubní plak, a z cukerných složek potravy tvoří kyseliny, rozrušující zubní sklovinu. To je začátek zubního kazu, který se šíří do nitra zubu, není-li tento proces včas přerušen návštěvou zubního lékaře. Bakterie jsou přenosné, např. z matky na dítě při krmení, nebo polibkem.

Ochranou je důsledná, kvalitní a trvalá ústní hygiena.

Celý velmi zajímavý článek ke stažení, format *.pdf

Další užitečné informace najdete na internetu na stránkách "orbitklubu"

Připravila: MUDr Jana Škopková, CS

Aktualizováno: březen 2011

Senior Internet Klub
[sik.vse.cz]