Informace a rady k fyziologii stárnutí

Proč máme znát tuky

Tuky, složené z mastných kyselin a glycerolu, dělíme na nasycené a nenasycené. Jsou hlavním zdrojem energie pro dlouhotrvající svalovou práci o nízké intenzitě, dodávají tělu vitaminy A, D, E, K, essenciální mastné kyseliny, které si tělo neumí vyrobit, a podílejí se na správné skladbě a funkci různých struktur a systémů. Nasycené tuky jsou však také příčinou závažných civilizačních chorob – aterosklerózy , obezity. Naproti tomu k nenasyceným tukům patří ty, které jsou pro naše zdraví nejen prospěšné, nýbrž dokonce nezbytné a jejichž vyřazení z diety by nás mohlo vážně poškodit. Proto je velmi důležité dobře znát různé druhy tuků, abychom mohli zvolit ty správné.

Další informace o výživě seniorů související s jejich zdravotním stavem a poučení o zdravém použití olejů v kuchyni najdete na internetu na serveru ordinace.cz  a  doktorka.cz.

Podrobnosti - soubor ke stažení

MUDr Jana Škopková, CSc.

Aktualizováno: 25. 5. 2010

Senior Internet Klub
[sik.vse.cz]