Zábava

Vaše příspěvky - období: duben 2008

8. 4. 2008

Vychází nový kreativní časopis

Milí přátelé, nedávno jsme vás v této rubrice upozornili na nový časopis o vaření a stolování – AZ Gastro.

Dnes vám přinášíme adresu  nového týdeníku DRN. Tentokrát se netýká jenom vaření, ale poradí vám i se zahradou, ručními pracemi (včetně střihů, předloh a podvinků – pro ty z nás, které jsme zahořely pro paličkování), můžete vkládat inzeráty i na ně odpovídat – prostě je to kreativní časopis pro vaší inspiraci.

MUDr Jana Škopková, CSc

8. 4. 2008

Hans Ledvinka - legendární konstruktér kopřivnické Tatry

Před 130 lety se narodil Hans Ledvinka – konstruktér Tatry 11, Tatry 87 a dalších osobních i nákladních vozů

Hans Ledwinka se narodil 14. února 1878 v Klosterneuburgu u Vídně,. vyučil se zámečníkem, a po maturitě na průmyslové škole ve Vídni odešel v září 1897 do Kopřivnice, kde se m.j. podílel na projektu prvního závodního automobilu pro automobilového nadšence barona Liebiega. Snad i díky jeho schopnostem byl vůz postaven za neuvěřitelných 5 měsíců.. Po krátkém působení ve rakouské firmě Steyr se vrátil do Kopřivnice a vytvořil zde v roce 1923 lidový vůz Tatra 11 s geniálně jednoduchou „tatrováckou“ koncepci. Tu představoval podvozek, který sestával z ocelové roury tvořící se vzduchem chlazeným dvouválcovým motorem vpředu a převodovkou s rozvodovkou vzadu jeden celek. Spolu s výkyvnými polonápravami a nezávislým odpružením kol se jednalo o revoluční novinku v konstrukci automobilů.

Po Tatře 11 přichází Tatra 12 s brzdami na všechna čtyři kola, která v roce 1931 absolvovala cestu z Alexandrie do Kapského města, aby demonstrovala výhody vzduchem chlazeného motoru a celkovou odolnost vozu. Na ni pak navázala velmi oblíbená Tatra 57 “Hadimrška“, která se vyráběla až do roku 1948. Ledwinka se podílel i na konstrukci expresního železničního motorového vozu pro „ Slovenskou strelu“.

Po Tatře 11 přichází Tatra 12 s brzdami na všechna čtyři kola, která v roce 1931 absolvovala cestu z Alexandrie do Kapského města, aby demonstrovala výhody vzduchem chlazeného motoru a celkovou odolnost vozu. Na ni pak navázala velmi oblíbená Tatra 57 “Hadimrška“, která se vyráběla až do roku 1948. Ledwinka se podílel i na konstrukci expresního železničního motorového vozu pro „ Slovenskou strelu“.

Senzací, co do konstrukce, vzhledu i výkonnosti byla aerodynamická Tatra 77 z roku 1934, na kterou navázala Tatra 87, která se vyráběla v období let 1936 až 1950 a proslavila se m.j. jako vůz, na kterém Hanzelka a Zikmund podnikli v letech 1947 – 1950 svoji legendární cestu do Afriky a Jižní Ameriky.

Po válce byl Ledwinka obviněn z kolaborace, odsouzen na šest let a po odpykání trestu musel opustit Československo.V roce 1951 odešel do Rakouska a v roce. 1967 v Mnichově zemřel. Po mnoha letech byl v roce 1992 rozhodnutím Nejvyššího soudu zproštěn viny a plně rehabilitován.

V roce 2007 bylo jeho jméno umístěno do síně slávy světových automobilových konstruktérů v Ženevě.

Ing. Jiří Valenta

1. 4. 2008

Fakta o medu a skořici

Zajímavosti o léčebných účincích medu a skořice

Je zjištěno,že směs medu a skořice léčí většinu nemocí.Med se vyrábí ve většině zemí světa.Dnešní vědci jej doporučují jako velmi účinný lék na všechny druhy nemocí.Med může být užíván bez jakýchkoliv vedlejších účinků. Vědci zjistili, že ačkoliv je med sladký, jestliže se bere ve správných dávkách jako lék, nemůže ublížit ani diabetickým pacientům.Týdeník World News,vycházející v Kanadě, ve svém vydání datovaném 17. ledna 2008, uveřejnil následující seznam nemocí, které mohou být léčeny medem a skořicí jako výsledek studií západních vědců.

Nemoci srdce: Smíchejte med a mletou skořici a mažte na chléb místo džemu nebo marmelády a jezte pravidelně snídani.Snižuje to hladinu cholesterolu v krvi a cévách a chrání pacienty před infarktem.Ti, kteří už infarkt prodělali a budou jíst toto denně, budou se držet míle daleko od dalšího infarktu.Pravidelné snídaně tohoto druhu ulevují při zadýchávání a posilují srdeční tep.V Americe a Kanadě, různé domy s ošetřovatelskou péčí léčí takto své pacienty,kteří jsou ve věku, kdy cévy a žíly ztrácejí svou pružnost a mohou se ucpávat. Med a skořice vracejí cévám a žilám jejich pružnost.

Artritida: Artritičtí pacienti mohou denně, ráno a večer,jeden šálek horké vody s 2 lžičkami medu a 1malou lžičkou skořice. Berou – li to pravidelně může se vyléčit dokonce i chronická artritida. Dle výsledků průzkumu dělaného na universitě v Copenhavenu bylo zjištěno, že z 200 pacientů léčených 1 lžící medu a lžičkou skořice před snídaní, 73 nemocných bylo úplně zbaveno bolesti a do měsíce nemocní, kteří se nemohli pohybovat,začali chodit bez bolestí.

Infekce močového měchýře: Rozpustit 2 lžíce medu a 1 lžičku skořice ve sklenici vlažné vody a vypít.Tím se odstraní infekce měchýře a močových cest.

Bolesti zubů: Smíchejte 1 lžíci skořice a 5 lžic medu. Aplikujte 3x na bolavý zub a bolest přestane.

Chloresterol: 2 lžíce medu a 3 čajové lžičky skořice smíchané s 2dcl horké vody, které podávali pacientům s vysokou hladinou cholesterolu dokázaly snížit hladinu cholesterolu o 10% do 2 hodin. Podává – li se 3x denně je vyléčen i pacient s chronicky vysokou hladinou cholesterolu. Dle informací zmíněného časopisu i samotný pravý med, je – li užíván denně, zabraňuje zvyšování cholesterolu.

Nachlazení: Ti,kdo trpí na časté nachlazení,by měli užívat 3x denně 1 lžíci vlažného medu s 1 lžičky skořice po dobu 3 dnů.Tím se vyléčí nachlazení, chronický kašel a pročistí průdušky.

Potíže se žaludkem: Med se skořicí úspěšně léčí bolesti žaludku a chrání žaludek od vzniku žaludečních vředů.

 Plynatost:Dle studií prováděných v Indii a Japonsku med a skořice zabraňují tvoření nadbytečných plynů při trávení.

Posílení imunitního systému: Každodenní užívání medu a skořice posiluje imunitní systém a chrání tělo před viry a bakteriemi a brání útokům virových infekcí. Vědci zjistili, že med obsahuje obrovské množství železa a vitaminů. Pravidelné užívání medu posiluje bílé krvinky v jejich boji s viry a bakteriemi.

Těžký žaludek: 1 lžička skořice a 2 lžíce medu před jídlem zabraňuje zvýšení kyselosti žaludku i u nejtěžších jídel.

Chřipka: Vědci ve Španělsku zjistili,že med obsahuje přírodní látky, které zabíjejí kmeny chřipky a chrání před ní pacienty.

Dlouhověkost: Čaj vyrobený z medu a skořice, je–li brán pravidelné, zabraňuje potížím dlouhého věku. Vezměte 4 lžíce medu,1 lžíci skořice a uvařte jako čaj spolu se 3 šálky vody a uvařte jako čaj. Pijte 1 šálku 3x denně.To udržuje kůži čerstvou a hebkou až do vysokého věku. Délka života stále vzrůstá a i 100 letí lidé mohou být svěží,jako ve 20 letech.

Pupínky: 3 lžíce medu a 1 lžička skořice se smíchá v pastu.Ta se aplikuje na pupínky před spaním a ráno se smyje teplou vodou. Když to děláte denně pupínky do týdne zmizí i s kořínky.

Kožní infekce: Aplikace medu a skořice na postižená místa léčí ekzémy i pásový opar a všechny typy kožních infekcí.

Hubnutí: Každý den ráno,1/2 hodiny před snídaní na lačný žaludek a večer před spaním vypijte šálek medu se skořicí. Pravidelné užívaní sníží váhu i u mimořádně obézních osob. Pravidelné užívaní zabraňuje usazování tuku i při požívání mimořádně tučných jídel.

Rakovina: Nedávné výzkumy prováděné v Japonsku a Austrálii prokázali, že i pokročilá rakovina kostí, žaludku a střev může být s úspěchem léčena. Pacienti trpící těmito druhy rakoviny by měli užívat lžíci medu a lžíci skořice měsíc 3x denně.

Chronická únava: Nedávné studie ukazují, že cukr obsažený v medu nejvíce pomáhá při regeneraci tělesných sil. Pacienti - senioři užívající med a skořici v poměru 1:1 jsou čilejší a ohebnější. Dr Milton, který tyto výzkumy prováděl říká, že 1 lžíce medu a malá lžička skořice smíchané s vodou a brané několikrát denně a hlavně kolem 3. hodiny odpoledne, kdy začíná klesat tělesná vitalita obnoví do týdne vitalitu těla.

Zápach z úst: Lidé v Jižní Africe už odedávna první co ráno udělají je to, že kloktají 1 lžíci medu a lžíci skořice smíchané s horkou vodou. Jejich dech tak zůstává čerstvý po celý den.

Závěrem: Co říci závěrem? Myslím, že Vám to určitě neublíží a že je nejlepší to vyzkoušet. Co myslíte? Vzpomínáte, když jsme byli děti? Krajíc chleba pomazaný čerstvým máslem a posypaný skořicí patřil mezi oblíbené pochoutky. Asi na tom něco je!

Ivan Kratochvíl

Starší příspěvky

Senior Internet Klub
[sik.vse.cz]