Všeobecné informace

Rozcestník

Vaše příspěvky - období: únor 2017

Malostranský hřbitov "Vycházka po stopách Josefíny Duškové"

Kdy: 5.3.2017, 14 hodin

Vycházka po stopách Josefíny Duškové, věnovanou význačné pěvkyni a přítelkyni W.A. Mozarta paní Josefíně Duškové (6.3.1754 - 8.1.1824). Věnovat se budeme také jejímu manželovi, hudebnímu pedagogovi Františku Xaveru Duškovi. Zastavíme se také u hudebníků z mozartovské generace. Průvodkyní bude předsedkyně spolku Alena Lehnerová.

Ing. Milena Otáhalová

Týden mozku

Kdy: 13.-17.3.2017

Týden mozku je jedinečný cyklus přednášek o nejnovějších objevech a trendech ve výzkumu mozku a neurovědách, který již podevatenácté pořádá Akademie věd České republiky. Akce je součástí tzv. Brain Awareness Week (BAW) – celosvětové kampaně za zvýšení povědomí veřejnosti o úspěších a přínosech výzkumu mozku.

Přednášky jsou určeny pro širokou veřejnost!

V letošním roce na vás čeká kromě přednášek zajímavý doprovodný program. Můžete si například otestovat svou paměť či prostorovou orientaci v Memory parku nebo shlédnout zajímavý film.

Vstup na všechny akce Týdne mozku zdarma, ale je nutná registrace. Přednášky se konají ve 2. patře – v sále 206 se přednáší, v sále 205 se promítá přímý přenos přednášky na plátno doba trvání přednášek je cca 60 minut, po skončení je vymezen čas na dotazy a diskusi.

Záznamy přednášek budou na web umístěny cca měsíc po skončení akce

Pořádání této akce v Evropě koordinuje The European Dana Alliance for the Brain (EDAB) a na americkém kontinentě Dana Alliance for Brain Initiatives.

Přednášky se konají v budově Akademie věd ČR, Národní 3, Praha (přímo naproti Národnímu divadlu)

Jan Krocín

Výstava Předjaří v Královské zahradě

Kdy: 3.-12.3.2017, 12-17 hodin

Kde: Empírový skleník v Královské zahradě Pražského hradu

Vstupné 20 Kč

Již pátý ročník výstavy bude věnován české královně Marii Terezii, jejím úpravám Pražského hradu i jejímu zájmu o zahrady.

Po roce přichází výstava z cyklu Předjaří na Pražském hradě, konající se v Empírovém skleníku v Královské zahradě. Tentokrát je věnována české královně Marii Terezii (1717–1780) u příležitosti 300. letého výročí narození. Návštěvníci se seznámí s její korunovací na Hradě, jeho pozdně barokní přestavbou, vedenou dvorním stavitelem N. F. L. Paccassim (1716–1790) ale také úpravami Královské zahrady. Předměty ze sbírek Pražského hradu se snoubí s květinovým korzem přichystaným hradními zahradníky. Tvoří jej záplava rozkvetlých přirychlených cibulovin; modřenců, narcisů, hyacintů, hvězdníků aj. K vidění budou i výsevy a rostliny pro výsadby v zahradách. Proto si již nyní poznamenejte termín této hojně navštěvované výstavy.

Vstup na výstavu Předjaří bude z ulice U Prašného mostu brankou ve Lvím dvoře, tedy z místa před hlavním stanovištěm bezpečnostních kontrol. Návštěvníci výstavy budou kontrolováni namátkově. Standardní kontrolou projdou návštěvníci s většími zavazadly. Kvůli zajištění plynulosti provozu a zabránění případným nedorozuměním proto návštěvníky žádáme, aby větší zavazadla do areálu Hradu nepřinášeli.

Ing. Jiřina Kratochvílová

Strakova akademie

Kdy: 1.3.2017, 10-17 hodin

Den otevřených dveří v sídle české vlády.

K vidění budou vybrané prostory úřadu, a to především jednací sál vlády, pracovna předsedy vlády, nový či starý tiskový sál a další zajímavá místa této významné budovy.

Budova sloužila po dokončení její stavby v roce 1896 jako studentská kolej pro nemajetné syny českých šlechtických rodin. Od roku 1921 ve Strakově akademii sídlil Československý svaz studentstva a později studentský spolek Akademický dům. Kromě toho zde byla umístěna některá ministerstva a státní úřady. Od dubna roku 1939 začala budovu využívat protektorátní vláda a Strakova akademie podstoupila rozsáhlou rekonstrukci. Po druhé světové válce byla budova vyhrazena pro potřeby nové československé vlády a do roku 1992 zde sídlilo předsednictvo dvaceti poválečných vlád. Od 1. ledna 1993 je Strakova akademie sídlem vlády České republiky.

Ing. Milena Otáhalová

Noční výpravy přírodovědeckou expozicí Národního muzea

Kdy: 10.-11.3.2017

Kde: Nová budova Národního muzea,Praha 1,Vinohradská 1

Zažili jste někdy noc v africké savaně nebo v tropickém deštném lese? Jaké to je být po tmě v blízkosti lva, cítit za zády přítomnost orangutana nebo obrovské krajty? Jak to v muzeu vypadá, když se za posledním návštěvníkem zavřou dveře výstavních sálů a zhasnou všechna světla?

To můžete zažít během nočních komentovaných prohlídek přírodovědecké expozice Archa Noemova. Bez návalu návštěvníků, v přítmí a za zvuků navozujících atmosféru noční divočiny vám bude představen fascinující a rozmanitý svět obratlovců nezapomenutelným způsobem. Seznámíte se s nejzajímavějšími druhy zvířat, která obývají různá prostředí od horských vrcholů přes travnaté pláně až po hlubiny oceánů.

Kapacita prohlídky je omezená. Rezervace místa na akci nutná. Telefonické ani emailové rezervace nejsou možné – nutno rezervovat online (http://rezervace.archa.nm.cz/) na vybraný výše uvedený den a hodinu konání (tzn. 18.00 hod). Vyzvednutí a placení na pokladně v den konání. Rezervaci je možno provést nejdříve tři měsíce předem.

V případě, že kapacita nebude vyčerpána, bude možno zbývající vstupenky zakoupit i bez rezervace i v den konání (pouze do naplnění kapacity).

Ing. Milena Otáhalová

Klub pevného zdraví VZP příspěvky pro rok 2017

Kdo je pojištěncem VZP, může vstoupit do Klubu pevného zdraví a i v letošním roce čerpat příspěvky na očkování, sportovní a jiné aktivity.

Pro pohybové aktivity - např. pro cvičení, plavání, atd. platí, že "pro pojištěnce ve věku od 18 let do 64 let +364 dní platí podmínka, že minimální hodnota dokladu nebo součtu několika dokladů (permanentek) je 1 500 Kč. Uhrazena bude max. 1/3 pojištěncem vynaložených nákladů (do max. výše 500 Kč). Pro klienty starší 65 let podmínka stanovené hodnoty permanentky/permanentek neplatí."

Jakup Dlouhý

Národní technické muzem - dny se vstupem za 50 Kč v roce 2017

Každý rok připravujeme při příležitosti výročí významných dnů sedm termínů, během kterých můžete navštívit Národní technické muzeum namísto plného či sníženého vstupného za vstupné 50 Kč za osobu. Sleva na vstupném se netýká prohlídky dolů (příplatek 50 nebo 30 Kč).

15.2.2017 Výročí znovuotevření Národního technického muzea (15. 2. 2011)
28.3.2017 Den učitelů
18.5.2017 Mezinárodní den muzeí a galerií
5.7.2017 Výročí založení Národního technického muzea (v roce 1908)
28.9.2017 Výročí prvního otevření stálých expozic Národního technického muzea ve Schwarzenberském paláci na Hradčanech
28.10.2017 Vznik Československé republiky
17.12.2017 Výročí úmrtí Václava Havla (18. 12. 2011)

Ing. Jiřina Kratochvílová

Nová pravidla při změně zdravotní pojišťovny

Všichni občané s trvalým pobytem na území České republiky musejí mít sjednané pojištění u jedné ze sedmi zdravotních pojišťoven. V současné době lze zdravotní pojišťovnu změnit jedenkrát za 12 měsíců. Změna se podává vždy pouze k prvnímu dni kalendářního pololetí.

Od 1. července nastávají. Pokud měníte zdravotní pojišťovnu, je dobré držet se následujících bodů.

Ing. Jiřina Kratochvílová

Pozor na akční nabídky dodavatelů energií

S nastupujícím podzimem se domácnostem zase ozývají dodavatelé energií s akčními nabídkami. Slevy vypadají na první pohled vždycky lákavě. Nabídky je dobré prozkoumat detailně - od ceny za megawatthodinu v ceníku až po drobná písmenka ve smlouvě. Každý chce slevu, ale marketing není o tom, že lidé dostávají něco zadarmo.

S akčními nabídkami vám většinou dodavatelé nabídnou i nějaký bonus navíc. Ať už to jsou revize plynového kotle, kuchařka s recepty nebo pomoc s vyřízením žádosti o dotaci na fotovoltaiku, vždy zvažujte, zda jsou pro vás relevantní. Někdy na bonus máte nárok jen v případě, že odeberete určitý objem energie.

Smlouva a podmínky by neměly při zvažování nabídky jít stranou. Pročtěte je pečlivě. Se slevou a akčním produktem se většinou pojí smlouva na dobu určitou, která má platnost ke konkrétnímu datu. Pokud ji poté včas nevypovíte, automaticky se vám prodlužuje na další období.

Největší šílenství kolem akčních nabídek dodavatelů se strhne během října a listopadu. V této době už budou obchodníci kalkulovat nové ceny na další rok a svým stávajícím zákazníkům budou nabízet slevy. Zlevňovat by měl zemní plyn, pravděpodobně se objeví akční nabídky i v případě elektřiny.

Ing. Milena Otáhalová

Éčka v síti i mobilu

Seznamy přídatných látek najdete na internetu. Časopis D-test nabízí na svých stránkách pro veřejnost zdarma praktickou databázi.

Na webu www.dtest.cz je k nalezení také mobilní aplikace. Tuto aplikaci je možno si stáhnout do svého přístroje a můžete čerpat informace při svých nákupech.

Ke zdravějšímu životu stačí jen málo. Zjistit si co jíme, a místo umělých jídel plných "éček" můžeme nakupovat skutečné potraviny.

Jana Novotná

Zákeřná čeština

Vyjmenovaná slova nedělají potíže, to zpravidla dobře zvládáme. Největší problémy jsou při psaní malých a velkých písmen.

Web "umimecesky.cz" slouží k procvičování pravopisu.

Tento inteligentní systém vyvinuli výzkumníci z brněnské Masarykovy univerzity. Tato on-line cvičebnice češtiny uchovává informace o odpovědích a učí se z dat.

Z chování uživatelů na webu dokáže systém vyhodnotit, které mluvnické jevy jsou lehčí a které jsou naopak složitější.

Jana Novotná

RWE v Česku mění tvář, bude z ní innogy

Je to bezesporu jedna z největších letošních událostí na energetickém trhu v České republice. Energetická skupina RWE v ČR mění název i logo. Stane se totiž součástí nové dceřiné společnosti koncernu RWE, která ponese název innogy, a převezme tak i její nové pojmenování a značku ve tvaru „íčka“.

Do innogy koncern RWE vyčlenil své aktivity v oblasti obchodu, sítí & infrastruktury a obnovitelných zdrojů. Společnosti skupiny RWE v ČR se přejmenují k 1. říjnu. Značku RWE bude nadále používat pouze mateřská společnost RWE AG.

Název innogy vznikl propojením anglických výrazů pro inovaci, energii a technologii. RWE tuto slovní hříčku už v minulosti použila pro svoji společnost RWE Innogy, která se věnovala výhradně obnovitelným zdrojům energie. „Zpočátku jsme se usilovně snažili vymyslet nové jméno. Nakonec jsme však dospěli k závěru, že innogy nejlépe vyvolává ty správné asociace. Tedy inovace a technologie v energetice. Bez inovací neexistuje technologický pokrok. A bez technologického pokroku nemůže existovat žádný udržitelný rozvoj moderní energetiky,“ řekl ke vzniku jména Martin Herrmann, šéf skupiny RWE v ČR.

České veřejnosti se značka innogy představila na Mezinárodním filmovém festivalu v Karlových Varech. Právě karlovarský festival byl vedle Berlína, Essenu a Varšavy vybrán pro první mezinárodní prezentaci nové značky.

„Náš byznys se čím dál více digitalizuje, je flexibilnější a plný inovací. Přesně takové je i naše nové logo. Dynamická značka, která hraje barvami, to není v energetice úplně obvyklé. I to nás bude do budoucna odlišovat od konkurence. Naše nové logo – íčko – je hravé a přizpůsobivé, takže dokáže komunikovat samo o sobě. Vyjádří třeba elektřinu, zemní plyn, větrníky nebo i silné pozitivní emoce. Při vývoji nové značky jsme kladli velký důraz právě na univerzálnost,“ shrnul Martin Herrmann, který bude i nadále řídit veškeré aktivity spojené s novou značkou innogy na českém trhu.

Zdroj: Mladá fronta a.s.

Pavel Kulovaný

Trabant muzeum

Od 30.4.2016 je v Praze 5 (Motol) v Plzeňské ulici 215b muzeum Trabantů.

Muzeum je otevřeno od 1.5.2016 pro veřejnost denně od 9 do 17 hodin.

Přiďte se podívat a zavzpomínat na věci, které jsme si vozili z NDR nebo prohlédnout vystavená auta.

Návštěva je vhodná i pro děti, rozhodně se zde nebudou nudit.

Ing. Milena Otáhalová

Hadrák, hadraplán, velouš, splašený stan ......

Názvy jednoho z nejkurióznějších vozítek, které jezdilo a dosud i jezdí po českých silnicích. Hrdina slavných filmů i pomůcka pro invalidy.

Legendární motorová tříkolka naší minulosti - vozítka značky Velorex.

Až do 25.9.2015 je tomuto unikátnímu vozítku věnována nová výstava v Národním technickém muzeu.

ing. František Otáhal

Voda může přiotrávit

Akutní a dlouhodobé potíže může způsobit špatná voda. Majitelé studní často neprovádějí pravidelnou kontrolu vody v laboratoři. Nejhorší situace je na jaře, kdy je tání sněhu doprovázeno vydatnými srážkami.

Člověk není schopen svými smysly rozpoznat přítomnost bakterií, virů a většiny chemických látek.

Rozbor vody ze studny na základní mikrobiologické a chemické= parametry stojí okolo 1000Kč. Zákazník obdrží protokol s výsledkem provedené analýzy. Případně je doporučen vhodný postup na zlepšenéí kvality vody.

Je-li voda ze studny používána k pití, mělo by být v zájmu uživatele vědět jaké má složení.

Voda z vodovodu je pod stálýmj dohledem hygieniků. Lidé, kteří mají studnu, si musí stav vody hlídat sami.

Jiří Dobrovský

Transfigurované tuky

Všechno, co bychom měli vědět o transfigurovaných tucích

Transfigurované mastné kyseliny (anglicky trans-fats) jsou určité druhy nenasycených tuků (mohou být mono-nenasycené nebo poly-nenasycené).

Transfigurované tuky se v přírodě vyskytují v nevelkém množství v masu a mléčných produktech. Tyto přirozené látky ale nepředstavují žádný problém.

Transfigurované tuky z regálů v obchodech s nimi ovšem nemají mnoho společného. Jsou vytvořené průmyslově částečnou hydrogenací rostliných olejů a živočišných tuků. Tento chemický proces byl vyvinut na počátku 19. století a první výrobek zpracovaný touto metodou poprvé přišel do prodeje v roku 1911 pod názvem Crisco.

Na rozdíl od přirozených nejsou transfigurované tuky potřebné, a také nejsou právě prospěšné zdraví. Konzumace transfigurovaných tuků pětkrát zvyšuje riziko koronární srdeční choroby. Zdravotníci proto celosvětově doporučují omezení spotřeby transfigurovaných tuků na stopová množství. Transfigurované tuky získané částečnou hydrogenací olejů jsou obecně považovány za mnohem horší než přirozené.

Margarín byl původně vyroben jako krmivo, po němž měli rychle přibývat krocani. Ty ale místo toho zabíjel. Ovšem lidé, kteří předtím vložili do výzkumu všechny své peníze, chtěli aby se jim vrátily, a tak dali hlavy dohromady a uvažovali, co udělat, aby je dostali zpět.

Původně to byla bílá hmota bez chuti a zápachu, takže do ni přidali žluté barvivo a umělou příchuť, a začali to lidem prodávat místo másla.

Rozdíly mezi transfigurovanými tuky (margaríny) a máslem?
Obojí má stejné množství kalorií.
Máslo má, při 8 gramech oproti 5 gramům v margarínu, o něco více nasycených tuků.
Máslo podporuje vstřebání mnoha dalších živin z jiných jídel.
Máslo má spoustu nutričních výhod, zatímco margarín jen pár a to ještě přidaných chemiky! Máslo chutná mnohem lépe než margarín a může povznést chuť ostatních jídel.
Máslo tu je po staletí, ale margarín méně než 100 let.

A teď o transfigurovaných tucích....
Margaríny obsahují velmi mnoho transfigurovaných mastných kyselin (některé přes 50% ... a ví někdo, CO je těch zbývajících 50%?)
Podle poslední studie Harvard Medical, může konzumace margarínů, ve srovnání s těmi, které konzumují stejné množství másla, zvýšit počet onemocnění srdce u žen o 53%.
Zvyšují celkový cholesterol a LDL (to je ten škodlivý cholesterol) a snižují HDL cholesterol, (prospěšný cholesterol).
Až pětinásobně zvyšují ohrožení rakovinou.
Snižují kvalitu mateřského mléka.
Snižují odpověď organismu na antigen (imunita).
Snižují odezvu těla na inzulín.

Transfigurované tuky jsou nepřirozené, a proto je tělo nikdy nemůže strávit a spotřebovat ve formě energie. Ale ani správně vyloučit. Hromadí se v něm, lepí se na buňky, které dusí. Ucpává to arterie, ztučňuje játra a bez ohledu na tělesnou námahu nebo cvičení s tím nic neuděláte. Takže mrtvice, infarkt, selhání jater nebo ledvin nebo rakovina číhají hned za rohem.

Vliv margarínu na lidský organismus
Většina odborníků na výživu dnes prohlašuje, že obyčejné máslo je lepší - pokud ho jíme s mírou. Není pochyb o tom, že máslo je přírodní produkt, zatímco margaríny musí být vyráběny složitým technologickým procesem a nejsou tedy přírodním tukem. Margarín by zůstal bez vydatné pomoci barviv a jiných přísad nevábnou šedivou hmotou. Do másla, na rozdíl od margarínu nemusí být vitamíny přidávané uměle. Máslo obsahuje přírodní vitaminy ze kterých jsou nejdůležitější A a D. Vitamin A je potřebný pro dobrý zrak a zdravou pokožku a navíc je důležitý antioxidant. Vitamin D podporuje vstřebávání vápníku, důležitého prvku pro zdravé kosti a zuby.

Převzato z  WM magazínu

Ivan Kratochvíl

Aspartam - víte co jíte

Aspartam je syntetické sladidlo a látka zvýrazňující aroma. Byl objeven náhodně při vývoji léku na žaludeční vředy a v přírodě se přirozeně nevyskytuje. Aspartam byl považován za dokonalé umělé sladidlo a výrazně přispěl k rozmachu průmyslu nízkokalorických potravin. Látka je asi 180x sladší než cukr.

...je stabilní v pevném stavu, často se proto používá v sypkých a tabletovaných výrobcích. Používá se jako stolní nízkokalorické sladidlo (stolní sladidlo IRBIS) a jako sladidlo v sypkých směsích pro výrobu nejen nízkokalorikých, ale i běžných nápojů (nápoj v prášku Tang). Setkáme se s ním ve  žvýkačkách (Wrigley) a v  jogurtech (Yoplait Light, Danone Vitalinea) a pod.

Aaspartam zvyšuje chuť k jídlu, i když se jedná o nízkokalorické sladidlo, které většina lidí používá ke snižování váhy.

Ivan Kratochvíl

Hlíva ústřičná

Hlívy: ( ústřičná, plicní, miskovitá, máčková )

  • povzbuzuje imunitní systém a tělo si vytvoří dostatek protilátek proti mnoha nemocem, tím se zvyšuje obranyschopnost organizmu
  • snižuje hladinu cholesterolu
  • upravuje krevní tlak ( pomáhá při nemocích srdce a cévní soustavy )
  • snižuje poruchy metabolismu cukru ( vhodné pro diabetiky )
  • mají antialergické účinky ( při konzumaci v syrovém stavu, nebo sušená při nízkých teplotách do 40°C ) při onemocnění kloubů má zmírňující a uklidňující účinek
  • pomáhá odstraňovat bradavice virového původu
  • má radioprotektivní účinek proti záření způsobenému zeslabováním ozonové vrstvy
  • houbová vláknina obsažená v hlívě pomáhá odstraňovat z těla jedovaté látky ( zabraňuje vstřebávání nežádoucích látek do krevního oběhu ), upravuje vylučování
  • houbová vláknina obsažená v hlívě pomáhá odstraňovat z těla jedovaté látky ( zabraňuje vstřebávání nežádoucích látek do krevního oběhu ), upravuje vylučování

Hlívy obsahují mnoho minerálních látek, nejvíce draslíku a fosforu; dále mikroelementy - zinek, selen, chrom, měď, bór, jód a vitamíny B12 a D2

Klobouky má masité, v mládí na okraji podvinuté a šklebovitě sklenuté, na povrchu hladké, barvy šedé, modrošedé až nahnědlé. Roste ve střechovitý trsek, plodnice vyrůstají z kmene listnatých stromů nad sebou. Klobouky mají průměr 60–180 mm. Lupeny jsou bílé, později našedlé nebo nažloutlé, poměrně řídké, vysoké 5–15 mm, dlouhé a hluboce sbíhavé na krátký boční třen. Třen je téměř vždy umístěn výstředně nebo po straně klobouku, je krátký (20–60 mm) nebo téměř chybí. Je plstnatý nebo hladký, bělavý s nádechem barvy, kterou má klobouk. Dužnina je bílá, bělavá, měkká, neměnlivá a trochu tužší. Příjemně voní a chutná. Výtrusy jsou velké 8–13×3>-4 um, válcovité, hladké, bezbarvé. Výtrusný prach je bílý s nafialovělým nádechem.

Hlíva ústřičná roste v přírodě na podzim a v zimě (od října do března, nejvíce v listopadu a v prosinci). Najdeme ji na pařezech a kmenech listnatých stromů v místech chráněných před mrazivými větry; bývá nejčastěji na kmenech a pařezech vrby, ořešáku, jasanu, buku i dubu. Jen výjimečně se vyskytuje na jehličnatých stromech a pařezech. Roste v lese i mimo les, např. v parcích a zahradách.

Je to jedlá a velmi dobrá houba, která je vítaným přínosem do kuchyně, neboť roste i v zimě a tvoří velké, masité plodnice, jež jsou vhodné v kuchyni pro přípravu nejrůznějších pokrmů. Výborná je v polévkách a omáčkách, ale i konzervovaná v octovém nálevu. Starší plodnice jsou někdy velmi tuhé.

Záměna s jedovatými houbami je prakticky minimální. Podobají se jí jiné druhy hlív, také jedlé, např. hlíva miskovitá [Pleurotus cornucopiae (PAUL ex FR.) KUMM] nebo jedlá, ale tuhá hlíva dubová [Pleurotus dryinus (PERS. ex FR.) KUMM], popř. i další. V mnoha zemích i u nás se hlíva ústřičná s úspěchem pěstuje.

Léčívé účinky hlívy
Dnes se má za to, že tato houba může být našemu zdraví velice významně prospěšná. Je to poklad mezi houbami a malý zázrak. Její léčivé účinky spočívají především v látkách, které mají schopnost aktivovat buňky, zajišťující přirozenou imunitu organismu.

Nejzajímavější je na ní bezesporu to, že je to dřevokazná houba a roste na kmenech stromů. A právě od nich si bere všechny látky a živiny, potřebné ke svému životu. Přitom stromy obsahují řadu organických i minerálních látek, které jsou lidskému organismu nanejvýš prospěšné a které si nemůžeme opatřit jinak.

Takže hlíva ústřičná plní roli užitečného prostředníka, který nám může tyto vzácné látky dodat. Hlíva ústřičná obsahuje důležité proteiny, aminokyseliny, mastné kyseliny, vitamíny a stopové prvky. Nevypadá možná na první pohled příliš lákavě, ovšem má v sobě obrovský potenciál, pokud jde o složky, důležité pro naše zdraví.

Hlíva v podstatě zpomaluje stárnutí. Jak je to možné? Zlepšuje látkový metabolismus, upravuje hladinu cholesterolu v krvi, snižuje krevní tlak a je prospěšná kardiakům. A také pomáhá díky svému složení astmatikům a alergikům. Upravuje střevní peristaltiku, zmírňuje chronické infekce, záněty a bolesti kloubů a také odstraňuje únavu.

Výzkumy ukázaly, že hlíva ústřičná se výborně osvědčila i při léčbě cukrovky. A kdyby jenom to! Hlíva ústřičná umí omezit vedlejší účinky, které vznikají při chemoterapii, a je dokonce schopná výrazně pomoci v boji proti zákeřné rakovině!

Tato houba se osvědčila i při léčbě hemeroidů, bércových vředů, křečových žil a dokáže pomoci i při léčbě popálenin.

Ruští vědci izolovali z hlívy ústřičné antibiotikum, jejich japonští kolegové se zase zasloužili o to, že prokázali význam hlívy ústřičné při redukci bujení zhoubných nádorů. Hlíva ústřičná se po staletí používá v tradiční čínské a japonské medicíně k přípravě léčivých tinktur, mastí a suchých přípravků.

Hlívu si můžete vypěstovat doma buď na slámě nebo na dřevě. Máme vlastně štěstí, že se této houbě daří dobře v mírném klimatickém pásmu. Najdeme ji nejčastěji na pařezech a kmenech listnatých tromů – hlavně vrb, ořešáků jasanů, buků a dubů.

Hlívu můžeme konzumovat buď tepelně upravenou nebo užívat kapsle, které obsahují její extrakt. Jinými slovy, lze si na ní výborně pochutnat, pokud víme, jak na to, ale jestliže chceme něco udělat pro své zdraví a chceme zapracovat na prevenci, tak je jednodušší a rozumnější dát přednost sušenému prášku či kapslím.

Ivan Kratochíl

Allivictus - česnekové tinktury

Všeobecné informace o česnekových tinkturách a jejich použití

Obchodní společnost  Allivictus s.r.o.  působí na českém trhu od listopadu 2007 jako výhradní distributor nové generace česnekové tinktury téhož jména vyráběné manufakturou Ecoton.

Jedná se o nejefektivnější formu využití zdraví prospěšných látek obsažených v česneku, jejichž efektem je především celkové posílení imunity organismu a předcházení civilizačním chorobám. Je určen pro děti od 3 let, vhodný a bezpečný pro těhotné a kojící matky, i pro diabetiky.

Vyrábí se podle původní tibetské receptury ze 13. století, vylepšené a zdokonalené o nové poznatky. Zvláštní důraz je kladen na kvalitu a výběr samotné suroviny. Právě kvalitní česká surovina je příčinou limitované produkce. Allivictus tedy nehledejte na pultech lékáren. Výjimku tvoří lékárny při klinikách spolupracujících na výzkumu působení Allivictu - přírodního produktu při řešení zdravotních problémů v oblastech gynekologie, kardiologie, ORL, dermatologie, neurologie, interny, imunologie, alergologie, pneumologie, psychiatrie a praktického a sportovního lékařství. Pod produkty najdete seznam lékáren, kde lze tyto produkty koupit.

Účinnost Allivictu je pravidelně kontrolována na náhodně vybraných vzorcích akreditovanými laboratořemi Státního zdravotního ústavu    na obsah látek  Allicin Active Complexu. Allivictus je tedy možno zakoupit prostřednictvím E-shopu na webových stránkách společnosti nebo ve  vybraných lékárnách a prodejních místech.

Ing. Irena Drbalová

Sběr nepotřebného nábytku

Pokud chcete darovat starý nábytek, můžete využít tzv. dlouhodobý sběr, který začala pro Zdrojovnu organizovat Radlická - kulturní sportovna.

Konkrétní den i čas předání bude s každým zájemcem řešen individuálně. Určitou část takto získaných věc využije pro své vlastní projekty přímo Radlická a všechny ostatní budou předány přímo Zdrojovně pro její veřejné workshopy a freeshopy.

Kontakt:
Radlická - kulturní sportovna
Za Ženskými domovy 125/5, Praha 5
e-mail: radlcku.praha@gmail.com
mobil: Jakub Zajíc - 724 90 50 63

Projekt Zdrojovna se neformálním způsobem zaměřuje na otázky trvale udržitelného rozvoje a na aktivnější zájem o ekologii i ochrany životního prostředí.

Pavel Kulovaný

Strašák století- obezita

V dnešní době stoupá počet obézních lidí. Dá se již říci, že se blížíme k tzv. pandemii.

Touto otázkou se velice zdařile zabývá OB klinika a.s., vyčerpávající informace najdete na internetových stránkách  OB kliniky, kde si určitě najdete a vyberete vhodný recept pro svůj problém, tak jako já.

V současné době jsem v péči paní MUDr. Šrámkové, která bedlivě dohlíží při pravidelných kontrolách po 6 týdnech na můj jídelníček, zdravotní stav a pohybovou aktivitu.

Mohu říci, že je to těžké, protože mám bohužel tzv. „plíživý metabolismus“ a jsem již v důchodovém věku. Mohu vám pouze zdůraznit, podle svých osobních zkušeností, že to opravdu jde, ale musí být silná vůle a jde to již pomalu.

Tým OB kliniky navazuje na své již několikaleté úspěšné období na jiném pracovišti. Zabývá se problematikou komplexní léčby a prevence obezity a k ní přidružených metabolických onemocnění. Přeji sobě i vám hodně úspěchů v mém i vašem snažení.

Věra Kopová Ferbasová

Google Earth

Aplikace  Google Earth  Vám umožní přeletět na libovolné místo na Zemi, zobrazit satelitní snímky, mapy, terén, prostorové budovy, galaxie a pod názvem si lze najít velmi zajímavé informace.

Pod názvem stahuj najdete mapu světa složenou z družicových snímků.

Dále si pod tímto názvem můžete nainstalovat satelitní snímky celého světa zadarmo. Najdete zde také nové podrobné mapy Prahy.

Podívaná je to zajímavá, doporučuji k nahlédnutí, ale bezohledná na Váš čas.

Ing. Irena Drbalová

Starší příspěvky

Senior Internet Klub
[sik.vse.cz]