Všeobecné informace

Rozcestník

Vaše příspěvky - období: červenec 2016

Rio v Praze na Smíchovské náplavce

Kdy: 8.-19.8.2016

Sportovně kulturní akce na Smíchovské náplavce. Můžete tak sledovat od 8. do 19. srpna skvělé výkony českých sportovců na velkoplošné obrazovce.

Kromě atmosféry brazilské pláže se můžete těšit také na spoustu koncertů, například vystoupí YOYOBAND, Laura a její tygří, Ivan Hlas nebo třeba Viktor Dyk. A když Rio 2016, tak se vším všudy - sporty dostanou prostor i na náplavce, budete si je moct vyzkoušet na vlastní kůži! A to pod dohledem významných českých sportovců.

Desetidenní akce nabízí jednoduchou kombinaci: fandit, sportovat, bavit se. Na velkoplošné obrazovce poběží přenosy z Ria, které přijdou spolukomentovat sportovní osobnosti.

Sportovní kluby z Prahy nabídnou ukázky svých aktivit, představí se staronové olympijské sporty ragby a golf, k tomu se přidají soutěže, koncerty a skvělý program.

Ing. Jiří Tomášek

Korunovační slavnosti

Kdy: 3.-4.9.2016

Korunovační slavnosti v Praze jsou souborem aktivit, pořádaných Univerzitou Karlovou a Magistrátem hl. m. Prahy, doprovázejících vědecký projekt „Korunovace Karla IV. českým králem“.

Nádherná slavnost, při níž se stal českým králem Karel Lucemburský a královnou Blanka z Valois, se konala 2. září 1347 v románské Spytihněvově bazilice sv. Víta na Pražském hradě a celebroval ji první pražský arcibiskup Arnošt z Pardubic. Termín korunovačních slavnostní byl tedy záměrně vybrán s ohledem na historické datum konání korunovace.

Zamýšlený projekt rekonstrukce korunovace v roce 2016 bude rozšířen o pouť Karla Lucemburského, v té době římsko-německého krále, na Vyšehrad, aby se zde zúčastnil církevních obřadů v předvečer korunovace. Z Vyšehradu pak vyjde slavnostní procesí (průvod) osvětlené loučemi, jaké v Praze dosud nebylo, historickým centrem Prahy po tzv. Královské cestě až na Pražský hrad. Loučový průvod by měl být ukončen vstupem Karla IV. do katedrály sv. Víta na večerní pobožnost – nešpory.

Druhý den (v odpoledních hodinách) se uskuteční obřady korunovace, které budou součástí mše svaté (bohoslužba slova). Po korunovaci českého krále a královny vyjde korunovační průvod z Pražského hradu na Staré Město a Staroměstské náměstí, kde se odehrají velkolepé oslavy.

Jana Novotná

Opera Dvě vdovy v Šárce

Kdy: 3.9.2016

Opera v Šárce letos ve znamení legendárních Dvou vdov

V sobotu 3. září se od 14 hodin v šáreckém přírodním amfiteátru odehraje tradiční představení pod širým nebem. Letos se nám představí opera Dvě vdovy skladatele Bedřicha Smetany.

Vstup na představení je zdarma.

Ing. Milena Otáhalová

Křížem krážem pražskými sady – Vokovice

Kdy: 21.8.2016, 14.30 hodin

Kde: autobusový terminál u metra A – Nádraží Veleslavín

Seznámíte se místy, kde si můžete dojít natrhat čerstvé ovoce a dozvíte se i zajímavosti z historie sadů. Vycházka se tentokrát uskuteční do neznámých pražských sadů ve Vokovicích na Praze 6.

Vydáme se do Vokovické třešňovky, Sadu na Červeném vrchu a sadu v lokalitě Na Krutci.

Jana Novotná

Přednáška o nauce „velké dokonalosti“ – dzogčhenu

Kdy: 12.8.2016, 16.00 hodin

Kde: Průmyslový palác, Výstaviště Praha Holešovice,170 00 Praha 7

Světově proslulá osobnost Čhögjal Namkhai Norbu bude zdarma přednášet pro širokou českou veřejnost nauku „velké dokonalosti“ – dzogčhenu. Workshop bude doprovázen kulturními akcemi jako např. radostné tance Khaita a Tanec vadžry.V rámci semináře rinpoche uvede zájemce do Přímého stavu poznání neboli osvícení.

Tibetský mistr ČhögjalNamkhaiNorbu se do Prahy se vrací po 14i letech! Akce je plně otevřena veřejnosti, vstupné je dobrovolné.

Pro velký zájem je však doporučeno se na akci přes internet předem registrovat.www.dzogchen.cz

Ing. Milena Otáhalová

Barevná devítka

Kdy: 27.8.2016, 14-22 hodin

Multikulturní festival plný vůní, chutí, barev a rytmů. Poslední srpnovou sobotu se park Podviní ve Vysočanech opět zaplní cizokrajnými kulturami.

Můžete zde takřka procestovat celý svět za jediné odpoledne. Známější i méně známé kultury poznáte pomocí hudby, tance, workshopů, rukodělných výrobků a v neposlední řadě můžete ochutnat jídlo a pití ze všech koutů světa.

Festival prezentuje národnostní menšiny, které u nás žijí, a se kterými se tu běžně potkáváme.

V areálu festivalu budou servírovány pochoutky ze všech koutů světa. Letos si návštěvníci pochutnají na delikatesách z celkem 22 zemí včetně Angoly, Gruzie, Brazílie, Peru, Španělska, Francie, Japonska, Arménie, Rumunska nebo třeba Konga a Pákistánu. Připravené budou také vína z J.A.R., Moldávie, Rumunska nebo Peru. U arménského stánku zavoní grilované maso, Brazilci nabídnou třeba i sladkosti, Pákistán servíruje výborné pokrmy založené především na rýži, u norského stánku si veřejnost pochutná na rybách a mořských plodech, Mexiko představí třeba své tradiční fazolové směsi a další mexické speciality a národní kuchyně z Konga překvapí svou různorodostí. K ochutnání bude i čaj a káva, včetně té připravené v džezvě

Populární je také etnotržiště, kde festivaloví návštěvníci seženou suvenýry z celého světa. Letos na Barevné devítce pořídí například rukodělné výrobky z Afriky, tradiční, ručně vyšívané, látky a koberce z Pákistánu, šafránové výrobky z Íránu nebo arabskou kávu a olivovo-vavřínová mýdla ze Sýrie.

Na akci bude velké množství uměleckých dílen, do kterých se mohou velcí i malí návštěvníci zapojit. Malování na tradiční vietnamské klobouky, kaligrafie, skládání origami, psaní na súdánské hliněné tabulky nebo malování hennou a pletení afrických copánků. Například to vše bude možné vyzkoušet. Kromě toho nabídne Barevná devítka i pravé thajské masáže.

Vstup zdarma

Ing. Jiří Tomášek

Den pro rodinu

Kdy: 13.8.2016

Ovocný trh - pochod pro rodinu - 14.00 - 15.00 - přes Staroměstské náměstí, Kaprovu ulici, Karlův most na Kampu.

Kampa - odpoledne pro rodiny - 15.00 - 19.00 - koncert pro větší, pohádka pro menší, cukrová vata pro všechny, soutěže pro děti pod dohledem maskotů, malování na obličej pro kluky i holčičky, skákací hrady na vypuštění adrenalinu.

Ing. Jiří Tomášek

Pražský mír

Kdy: 20.8.2016, 9-16 hodin

Kde: Na Parukářce, Praha 3

Vzpomínka na historické události roku 1866, které se dotkly i Žižkova. Smlouva Pražský mír právě před 150 lety ukončila prusko-rakouskou válku.

Císař František Josef I. právě v tomto období nařídil v zájmu růstu města zbourání městských hradeb. Žižkov v té době ještě fakticky neexistoval, na území mezi Olšanskou ulicí a tehdejší Vídeňskou silnicí, dnešní ulicí Seifertovou a Husitskou, ale právě tehdy začal vznikat. Během prusko-rakouské války se strategickým místem stal i vrch Vítkov, odkud obyvatelé sledovali, zda se již Prusové blíží k Praze.

Nahlédněte na chvíli do vzdálené historie prostřednictvím dobového vojenského ležení pruské a rakouské armády. Uvidíte ukázky výcviku a boje obou armád.

Program vyvrcholí slavnostním pochodem "královskou cestou" od Prašné brány k vojenskému kostelu sv. Jana Nepomuckého na Hradčanech.

Jana Novotná

Slide festival

Kdy: 8.8. - 14.8.2016

Centrální park - areál Polis XIII (Halda)

Jde o festival s obří vodní nafukovací skluzavkou (waterslide), na které vás čeká plno zábavy a adrenalinu.

Water slide akce se pravidelně konají třeba v San Franciscu nebo na Novém Zélandu. Nyní tato atrakce přichází do Prahy. Kromě skluzavky, která je 50 metrů dlouhá a je široká natolik, že ji můžeš sjet společně s dalšími dvěma kamarády zároveň, si přijďte vyzkoušet také bodyzorbing.

Připraven je také víkendový program s hudebním doprovodem vybraných pražských DJs, včetně sobotní noční afterpárty v podobě silent disca přímo u skluzavky! K dispozici budou i stánky s občerstvením.

Vstup volný, jízdné bude placené.

Pořadatelem akce je Lemons brand, s.r.o., lemon@lemonsbrand.cz , tel. 722 915 144, martin-charvat@email.cz, tel. 603 417 941.

Ing. Milena Otáhalová

Středomořský piknik nad Prahou - Botanická zahrada Trója

Kdy: 30.7.2016, 11-20 hodin

Ochutnejte kvalitní jídlo a pití ze sluncem políbených surovin středomořských států. Letos nemusíte cestovat daleko, abyste si užili odpoledne plné zábavy, dobrot a jižanské kultury.

Na vlastní oči uvidíte kuchařskou show šéfkuchaře Marcela Ihnačáka, držitele dvou michelinských hvězd, který vařil i pod světoznámým Jamie Oliverem.

Užijte si piknik s okouzlujícím výhledem na Prahu z vinice sv. Kláry.

11:00 - 20:00 Proniknete do kultur některých středomořských států (prodejní stánky se středomořskou tématikou)
13:00 - 15:00 Kuchařská show šéfkuchaře Marcela Ihnačáka
15:00 - 16:00 Vystoupení Portugalské kapely Camoes House Band
16:15 - 16:45 Na létajícím koberci kolem Středozemního moře (skupina Sahar – folklorní tance Maroka a z egyptských kabaretů po tureký drum solem)
17:30 Cikánské vystoupení (skupina Trn v oku)
19:00 Palitchi Fireshow

Na jaké stánky se můžete těšit? Pojízdná kavárnička, Voňavý aromaobchod, Italské víno, olivy, jiné delikatesy (Salivar), Francouzská vína a pochutiny, DRINK EAT and FLY - Libanonská jídla včetně cestovní kanceláře, Olivový olej z Andalusie, Portské víno, Šperky a prezentace FOXGALLERY, Čajomír – čajový produkt koncentrátů z čaje (Samurai shot) a Garden girl – stylové zahradnické oblečení.

Chybět samozřejmě nebude vynikající víno naší produkce. Výhled z terasy vinotéky sv. Klára je okouzlující zvláště při západu slunce.

Jana Novotná

Pražské folklorní dny

Kdy: 28.-30.7.2016

10. ročník tradičního folklorního festivalu, který je největší lidovou taneční akcí ve střední Evropě.

Akce se účastní desítky hudebních a tanečních souborů z různých zemí - letos je to 62 tanečních souborů z 23 zemí Evropy, Asie a Jižní Ameriky.

Celkem v Praze vystoupí 1700 zpěváků, tanečníků a hudebníků.

Pražské folklorní dny tak tradičně oživí pražskou kulturní nabídku v období letních prázdnin.

Vystoupení souborů se uskuteční na venkovních pódiích v centru Prahy - více v programu.

Vyvrcholením festivalu bude průvod všech souborů Starým Městem

Jana Novotná

Flašinety

Kdy: 9.8.2016, 19.00 hodin

Flašinet žije! III. ročník mezinárodního festivalu flašinetářů

České muzeum hudby, Karmelitská 2, 118 00 Praha 1

Letos již potřetí přivítáme v Praze flašinetáře z celé Evropy. V rámci jednodenního festivalu Flašinet žije! si užijete písně známé i vážné z mechanických strojků poháněných ručním pohonem. Potkat nás můžete na třech koncertech, které během dne proběhnou v 10.00 h Na Kampě vedle Karlova mostu, ve 14.00 h v chrám sv. Mikuláše na Staroměstském náměstí a od 19.00 h České muzeum hudby.

Vstup na všechny koncerty zdarma.

Ing. Milena Otáhalová

Ježkovy voči

Web "Ježkovy voči - aby nebyl malér"

Pomůcka, jak dětem vysvětlit různá nebezpečí, a hlavně jim to názorně ukázat - viz videa

Verze pro děti 3 - 6 let a 6 - 10 let.

Chcete vědět, jaké úrazy se dětem stávají nejčastěji? A chcete vědět, jak můžete některým úrazům snadno předejít?

Ing. Milena Otáhalová

Pěstounský pár supů mrchožravých vychovává dvě mláďata

Sup mrchožravý je nejmenší ze čtyř druhů supů, které žijí i v Evropě, a zároveň mu náleží smutné prvenství druhu nejohroženějšího. Zoo Praha učinila další důležitý krok k podpoře právě tohoto ohroženého druhu, když se chovatelé rozhodli pražskému páru supů mrchožravých svěřit do pěstounské péče hned dvě mláďata.

První se vyklubalo v místní líhni 16. června a to samičce Lilly. Ta je však momentálně umístěna mimo svoji expozici. Proto se chovatelé rozhodli svěřit mládě zkušenému páru supů mrchožravých Cháronovi a Fátimě, kteří ho bez problémů přijali.

O několik dní později zahradu kontaktovali kolegové z francouzské zoo Ménagerie Jardin des Plantes v Paříži, kde odchovávali o pět dní mladší mládě uměle. Odborníci se domluvili, že se pokusí toto mládě převézt k pěstounům do Prahy, což se v rekordně krátké době také podařilo. I druhé mládě přijali Fatima s Cháronem bez problémů a oba mladí ptáci tak vyrůstají společně.

Zapojit se do ochrany supů mrchožravých v přírodě můžete i vy, a to už pouhou návštěvou pražské zoo. Každým vstupem do zoo totiž přispíváte 2 Kč na ochranu ohrožených druhů zvířat.

Ing. Milena Otáhalová

RWE v Česku mění tvář, bude z ní innogy

Je to bezesporu jedna z největších letošních událostí na energetickém trhu v České republice. Energetická skupina RWE v ČR mění název i logo. Stane se totiž součástí nové dceřiné společnosti koncernu RWE, která ponese název innogy, a převezme tak i její nové pojmenování a značku ve tvaru „íčka“.

Do innogy koncern RWE vyčlenil své aktivity v oblasti obchodu, sítí & infrastruktury a obnovitelných zdrojů. Společnosti skupiny RWE v ČR se přejmenují k 1. říjnu. Značku RWE bude nadále používat pouze mateřská společnost RWE AG.

Název innogy vznikl propojením anglických výrazů pro inovaci, energii a technologii. RWE tuto slovní hříčku už v minulosti použila pro svoji společnost RWE Innogy, která se věnovala výhradně obnovitelným zdrojům energie. „Zpočátku jsme se usilovně snažili vymyslet nové jméno. Nakonec jsme však dospěli k závěru, že innogy nejlépe vyvolává ty správné asociace. Tedy inovace a technologie v energetice. Bez inovací neexistuje technologický pokrok. A bez technologického pokroku nemůže existovat žádný udržitelný rozvoj moderní energetiky,“ řekl ke vzniku jména Martin Herrmann, šéf skupiny RWE v ČR.

České veřejnosti se značka innogy představila na Mezinárodním filmovém festivalu v Karlových Varech. Právě karlovarský festival byl vedle Berlína, Essenu a Varšavy vybrán pro první mezinárodní prezentaci nové značky.

„Náš byznys se čím dál více digitalizuje, je flexibilnější a plný inovací. Přesně takové je i naše nové logo. Dynamická značka, která hraje barvami, to není v energetice úplně obvyklé. I to nás bude do budoucna odlišovat od konkurence. Naše nové logo – íčko – je hravé a přizpůsobivé, takže dokáže komunikovat samo o sobě. Vyjádří třeba elektřinu, zemní plyn, větrníky nebo i silné pozitivní emoce. Při vývoji nové značky jsme kladli velký důraz právě na univerzálnost,“ shrnul Martin Herrmann, který bude i nadále řídit veškeré aktivity spojené s novou značkou innogy na českém trhu.

Zdroj: Mladá fronta a.s.

Pavel Kulovaný

Májové slavnosti na Malostranském hřbitově

V sobotu 18. června 2016 byl ve 14 hodin pro veřejnost slavnostně otevřen Malostranský hřbitov, který v nedávné době prošel náročnou revitalizací, financovanou ze strukturálních fondů EU. Součástí programu je i VII. ročník Obnovených Májových slavností, pořádaný Spolkem Malostranský hřbitov. Areál hřbitova je mimořádně cennou památkou nejen z hlediska estetického a umělecko-historického, ale i vzhledem k tomu, že je zde pohřbeno mnoho význačných osobností. Přestože se jedná o zapsanou nemovitou kulturní památku, hřbitov takřka 130 let postupně chátral a stav stromů i náhrobků byl v posledních desetiletích alarmující. Hřbitov byl od roku 2001 pro veřejnost nepřístupný a upadal v zapomnění. V roce 2010 vzniklo především zásluhou paní Jany Trojanové Občanské sdružení pro záchranu Malostranského hřbitova, které se velkou měrou podílelo na oživení zájmu o tuto památku a zejména v prvních letech tohoto desetiletí přispělo k záchraně hřbitova i fyzicky, a to při pravidelné likvidaci zelených porostů, ohrožujících a devastujících řadu náhrobků.

V loňském a letošním roce proběhla revitalizace hřbitova, jejímž primárním smyslem bylo jeho otevření veřejnosti. V jejím rámci bylo zřízeno zázemí pro vrátného a ostrahu, pracoviště restaurátora, veřejné osvětlení, byl vybudován kamerový systém s 25 kamerami. U všech stromů byly po dendrologickém průzkumu provedeny zdravotní a bezpečnostní řezy, 28 stromů bylo vykáceno a místo nich bylo nově vysazeno celkem 44 lip a jasanů. Došlo ke kompletní renovaci všech cest, kdy byl stávající asfalt nahrazen mlatovým povrchem. Prostor před kostelem pak byl vydlážděn pískovcovou dlažbou. Hřbitov byl rovněž nově vybaven 36 lavičkami a 20 odpadkovými koši. Vznikl tak důstojný prostor určený ke konání pietních návštěv, kulturních akcí a vlastivědných exkurzí – prostor výjimečného genia loci.

V prosinci 2013 proběhla digitalizace hřbitova a následně byla zpracována Koncepce řešení obnovy Malostranského hřbitova, na kterou navázalo zpracování projektové dokumentace a žádost o dotaci z fondů EU. Žádost byla schválena 11. 9. 2014 jako třetí nejlépe hodnocená z celkem 48 podaných. Od roku 2014 byla v rámci SPH především za účelem restaurování náhrobků Malostranského hřbitova vytvořena pracovní pozice restaurátora, který se ještě před samotným zahájením revitalizace začal věnovat péči o některé zdejší náhrobky.

Autoři projektu předložili NPÚ varianty úplného obezdění hřbitova, nebo náhradu za nové litinové oplocení. Závazné stanovisko NPÚ z března 2014 zhodnotilo jako nejvhodnější variantu oplocení hřbitova z Plzeňské ulice tvarovou kopii zdi z 20. let 20. století. Účelem obezdění je zejména snaha v maximální možné míře učinit ze hřbitova opět místo rozjímání a kontemplace, neboť atmosféru místa výrazně narušoval provoz z komunikací po obou stranách, a to vizuálně i akusticky. Podpůrným argumentem byla rovněž existence dochované západní zdi, na kterou severní zeď se vstupy plynule navazuje.

Rovněž v souladu se stanoviskem NPÚ byl původní ocelový plot, pocházející z Plzeňské ulice, použit jako náhrada za nevyhovující drátěné oplocení v ulici Vrchlického.

Dílo mělo být dokončeno do září 2015.Kolaudace proběhla až 6. listopadu 2015, nicméně některé práce probíhají ještě v červnu 2016.

V čase, který měla SPH na zpracování žádosti o dotaci z fondů EU nebylo možné připravit restaurátorské záměry a získat nutná stanoviska odboru památkové péče MHMP. Do projektu tak byl začleněn pouze záměr obnovit Haasovu kaplovou hrobku, která byla v havarijním stavu.

Současně však byla navázána spolupráce s renomovaným restaurátorem prof. Sieglem, pod jehož dohledem proběhlo v roce 2015 restaurování 17 nápisových desek, které byly umístěny v blízkosti kostela na jižní zdi a 8 pomníků. Restaurované desky budou v průběhu léta vráceny na původní místa.

Na další restaurátorské práce je již zpracována dokumentace a jsou vydána potřebná rozhodnutí OPP. SPH se bude ucházet o dotace určené pro památkovou péči.

Ing. Milena Otáhalová

Noc na Karlštejně - nádvoří Libeňského zámku

Kdy: 12.8.2016, od 20hodin

Populární muzikál z dílny hitmakera Karla Svobody zpříjemní srpnovou noc na nádvoří Libeňského zámku.

Vystoupí Poberounský divadelní soubor s muzikálem Noc na Karlštejně za doprovodu profesionálních herců a zpěváků.

Představení se uskuteční v rámci oslav 700. výročí narození Karla IV. a připomene tuto mimořádnou osobnost českých i evropských dějin. V roli císaře Karla se divákům představí filmový a divadelní herec Václav Vydra, diváci se také mohou těšit na další známé tváře — Pavla Vítka, Jana Rosáka, Míšu Noskovou, Petra Jančaříka a řadu dalších. Mezi účinkujícími budou i šermíři a metači ohně, scénu oživí živá zvířata.

Vstupné na představení činí 100 Kč — senioři zaplatí polovinu. Vstupenky je možné rezervovat na čísle 606 613 390 nebo na e-mailu: vladislava.wildtova@praha8.cz.

Městská část Praha 8 připomíná 700. výročí narození císaře a krále Karla IV.

Jana Novotná

Sedlácké čtvrtky - pohodové léto v NZM

Kdy: 14.7., 21.7. , 28.7.2016

Akce k Mezinárodnímu roku luštěnin - Luštěniny s příběhem – prezentace starých krajových odrůd.

Série pohodových letních podvečerů a večerů na muzejním dvoře s kulturním programem a občerstvením:

14.7. 16 - 21 hodin
Luštěniny v kuchyni s Pavlou Momčilovou (18:00), kulturní program a občerstvení na muzejním dvoře.
„Zeleninová zahrádka“ – pohádka pro děti v podání Spolku třeboňského loutkového divadla od 17 hod.

21.7. 16 - 21 hodin
Luštěniny v kuchyni s Pavlou Momčilovou (18 hod.), kulturní program a občerstvení na muzejním dvoře.
Koncert kapely „Naked Professors“ od 19 hod.

28.7. 16 - 22 hodin
Kulturní program a občerstvení na muzejním dvoře.
Kino otevřeno (Artena z. s.) – promítání filmu Hiphop-erace po setmění

Ing. Milena Otáhalová

40.ročník nočního výstupu na Sněžku

Kdy: z 1.7. na 2.7.2016

Sokol Dolní Kalná pořádá 50.km pochod "Noční výstup na Sněžku za východem slunce."

"Přijďte pobejt" a pokochat se nezapomenutelným přírodním úkazem východu slunce z nejvyšší hory Česka.

Start: 1.7.2016 v 17-20 hodin u sokolovny v Dolní Kalné

Cíl: 2.7.2016 Špindlerův Mlýn Dívčí lávky 7-9 hodin

Startovné 50Kč. Nezapomenout s sebou svítilnu a dobrou náladu, jde se celou noc.

Jana Novotná

Trabant muzeum

Od 30.4.2016 je v Praze 5 (Motol) v Plzeňské ulici 215b muzeum Trabantů.

Muzeum je otevřeno od 1.5.2016 pro veřejnost denně od 9 do 17 hodin.

Přiďte se podívat a zavzpomínat na věci, které jsme si vozili z NDR nebo prohlédnout vystavená auta.

Návštěva je vhodná i pro děti, rozhodně se zde nebudou nudit.

Ing. Milena Otáhalová

Velké rytířské slavnosti v zahradách Pražského hradu

Kdy: 9.-10.7.2016

Představení rytířského života v době Karla IV., kdy během dvou víkendových dnů bude v Jelením příkopu několik rytířských klání a dobové zápasy.

Jedná se o netradiční a originální zábavu určenou široké veřejnosti, zejména však rodinám s dětmi.

Pavel Kulovaný

Hadrák, hadraplán, velouš, splašený stan ......

Názvy jednoho z nejkurióznějších vozítek, které jezdilo a dosud i jezdí po českých silnicích. Hrdina slavných filmů i pomůcka pro invalidy.

Legendární motorová tříkolka naší minulosti - vozítka značky Velorex.

Až do 25.9.2015 je tomuto unikátnímu vozítku věnována nová výstava v Národním technickém muzeu.

ing. František Otáhal

Voda může přiotrávit

Akutní a dlouhodobé potíže může způsobit špatná voda. Majitelé studní často neprovádějí pravidelnou kontrolu vody v laboratoři. Nejhorší situace je na jaře, kdy je tání sněhu doprovázeno vydatnými srážkami.

Člověk není schopen svými smysly rozpoznat přítomnost bakterií, virů a většiny chemických látek.

Rozbor vody ze studny na základní mikrobiologické a chemické= parametry stojí okolo 1000Kč. Zákazník obdrží protokol s výsledkem provedené analýzy. Případně je doporučen vhodný postup na zlepšenéí kvality vody.

Je-li voda ze studny používána k pití, mělo by být v zájmu uživatele vědět jaké má složení.

Voda z vodovodu je pod stálýmj dohledem hygieniků. Lidé, kteří mají studnu, si musí stav vody hlídat sami.

Jiří Dobrovský

Přehled všech dnů otevřených dveří v Národní galerie

17. 9. 2016, Festival Zažít město jinak – volný vstup do stálých expozic a výstav ve Veletržním paláci a Anežském klášteře
28. 9. 2016, Den české státnosti – volný vstup do všech stálých expozic
28.10.2016, Vznik Československa, volný vstup do stálých expozic

V těchto dnech vždy 10 - 18 hodin. Vstup zdarma se nevztahuje na výstavu Slovanská epopej, kterou pořádá Galerie hlavního města Prahy.

Ing. Milena Otáhalová

Informace a změny ve vyhlášce k silničnímu provozu.

Ing. Milena Otáhalová

Hlíva ústřičná

Hlívy: ( ústřičná, plicní, miskovitá, máčková )

  • povzbuzuje imunitní systém a tělo si vytvoří dostatek protilátek proti mnoha nemocem, tím se zvyšuje obranyschopnost organizmu
  • snižuje hladinu cholesterolu
  • upravuje krevní tlak ( pomáhá při nemocích srdce a cévní soustavy )
  • snižuje poruchy metabolismu cukru ( vhodné pro diabetiky )
  • mají antialergické účinky ( při konzumaci v syrovém stavu, nebo sušená při nízkých teplotách do 40°C ) při onemocnění kloubů má zmírňující a uklidňující účinek
  • pomáhá odstraňovat bradavice virového původu
  • má radioprotektivní účinek proti záření způsobenému zeslabováním ozonové vrstvy
  • houbová vláknina obsažená v hlívě pomáhá odstraňovat z těla jedovaté látky ( zabraňuje vstřebávání nežádoucích látek do krevního oběhu ), upravuje vylučování
  • houbová vláknina obsažená v hlívě pomáhá odstraňovat z těla jedovaté látky ( zabraňuje vstřebávání nežádoucích látek do krevního oběhu ), upravuje vylučování

Hlívy obsahují mnoho minerálních látek, nejvíce draslíku a fosforu; dále mikroelementy - zinek, selen, chrom, měď, bór, jód a vitamíny B12 a D2

Klobouky má masité, v mládí na okraji podvinuté a šklebovitě sklenuté, na povrchu hladké, barvy šedé, modrošedé až nahnědlé. Roste ve střechovitý trsek, plodnice vyrůstají z kmene listnatých stromů nad sebou. Klobouky mají průměr 60–180 mm. Lupeny jsou bílé, později našedlé nebo nažloutlé, poměrně řídké, vysoké 5–15 mm, dlouhé a hluboce sbíhavé na krátký boční třen. Třen je téměř vždy umístěn výstředně nebo po straně klobouku, je krátký (20–60 mm) nebo téměř chybí. Je plstnatý nebo hladký, bělavý s nádechem barvy, kterou má klobouk. Dužnina je bílá, bělavá, měkká, neměnlivá a trochu tužší. Příjemně voní a chutná. Výtrusy jsou velké 8–13×3>-4 um, válcovité, hladké, bezbarvé. Výtrusný prach je bílý s nafialovělým nádechem.

Hlíva ústřičná roste v přírodě na podzim a v zimě (od října do března, nejvíce v listopadu a v prosinci). Najdeme ji na pařezech a kmenech listnatých stromů v místech chráněných před mrazivými větry; bývá nejčastěji na kmenech a pařezech vrby, ořešáku, jasanu, buku i dubu. Jen výjimečně se vyskytuje na jehličnatých stromech a pařezech. Roste v lese i mimo les, např. v parcích a zahradách.

Je to jedlá a velmi dobrá houba, která je vítaným přínosem do kuchyně, neboť roste i v zimě a tvoří velké, masité plodnice, jež jsou vhodné v kuchyni pro přípravu nejrůznějších pokrmů. Výborná je v polévkách a omáčkách, ale i konzervovaná v octovém nálevu. Starší plodnice jsou někdy velmi tuhé.

Záměna s jedovatými houbami je prakticky minimální. Podobají se jí jiné druhy hlív, také jedlé, např. hlíva miskovitá [Pleurotus cornucopiae (PAUL ex FR.) KUMM] nebo jedlá, ale tuhá hlíva dubová [Pleurotus dryinus (PERS. ex FR.) KUMM], popř. i další. V mnoha zemích i u nás se hlíva ústřičná s úspěchem pěstuje.

Léčívé účinky hlívy
Dnes se má za to, že tato houba může být našemu zdraví velice významně prospěšná. Je to poklad mezi houbami a malý zázrak. Její léčivé účinky spočívají především v látkách, které mají schopnost aktivovat buňky, zajišťující přirozenou imunitu organismu.

Nejzajímavější je na ní bezesporu to, že je to dřevokazná houba a roste na kmenech stromů. A právě od nich si bere všechny látky a živiny, potřebné ke svému životu. Přitom stromy obsahují řadu organických i minerálních látek, které jsou lidskému organismu nanejvýš prospěšné a které si nemůžeme opatřit jinak.

Takže hlíva ústřičná plní roli užitečného prostředníka, který nám může tyto vzácné látky dodat. Hlíva ústřičná obsahuje důležité proteiny, aminokyseliny, mastné kyseliny, vitamíny a stopové prvky. Nevypadá možná na první pohled příliš lákavě, ovšem má v sobě obrovský potenciál, pokud jde o složky, důležité pro naše zdraví.

Hlíva v podstatě zpomaluje stárnutí. Jak je to možné? Zlepšuje látkový metabolismus, upravuje hladinu cholesterolu v krvi, snižuje krevní tlak a je prospěšná kardiakům. A také pomáhá díky svému složení astmatikům a alergikům. Upravuje střevní peristaltiku, zmírňuje chronické infekce, záněty a bolesti kloubů a také odstraňuje únavu.

Výzkumy ukázaly, že hlíva ústřičná se výborně osvědčila i při léčbě cukrovky. A kdyby jenom to! Hlíva ústřičná umí omezit vedlejší účinky, které vznikají při chemoterapii, a je dokonce schopná výrazně pomoci v boji proti zákeřné rakovině!

Tato houba se osvědčila i při léčbě hemeroidů, bércových vředů, křečových žil a dokáže pomoci i při léčbě popálenin.

Ruští vědci izolovali z hlívy ústřičné antibiotikum, jejich japonští kolegové se zase zasloužili o to, že prokázali význam hlívy ústřičné při redukci bujení zhoubných nádorů. Hlíva ústřičná se po staletí používá v tradiční čínské a japonské medicíně k přípravě léčivých tinktur, mastí a suchých přípravků.

Hlívu si můžete vypěstovat doma buď na slámě nebo na dřevě. Máme vlastně štěstí, že se této houbě daří dobře v mírném klimatickém pásmu. Najdeme ji nejčastěji na pařezech a kmenech listnatých tromů – hlavně vrb, ořešáků jasanů, buků a dubů.

Hlívu můžeme konzumovat buď tepelně upravenou nebo užívat kapsle, které obsahují její extrakt. Jinými slovy, lze si na ní výborně pochutnat, pokud víme, jak na to, ale jestliže chceme něco udělat pro své zdraví a chceme zapracovat na prevenci, tak je jednodušší a rozumnější dát přednost sušenému prášku či kapslím.

Ivan Kratochíl

Transfigurované tuky

Všechno, co bychom měli vědět o transfigurovaných tucích

Transfigurované mastné kyseliny (anglicky trans-fats) jsou určité druhy nenasycených tuků (mohou být mono-nenasycené nebo poly-nenasycené).

Transfigurované tuky se v přírodě vyskytují v nevelkém množství v masu a mléčných produktech. Tyto přirozené látky ale nepředstavují žádný problém.

Transfigurované tuky z regálů v obchodech s nimi ovšem nemají mnoho společného. Jsou vytvořené průmyslově částečnou hydrogenací rostliných olejů a živočišných tuků. Tento chemický proces byl vyvinut na počátku 19. století a první výrobek zpracovaný touto metodou poprvé přišel do prodeje v roku 1911 pod názvem Crisco.

Na rozdíl od přirozených nejsou transfigurované tuky potřebné, a také nejsou právě prospěšné zdraví. Konzumace transfigurovaných tuků pětkrát zvyšuje riziko koronární srdeční choroby. Zdravotníci proto celosvětově doporučují omezení spotřeby transfigurovaných tuků na stopová množství. Transfigurované tuky získané částečnou hydrogenací olejů jsou obecně považovány za mnohem horší než přirozené.

Margarín byl původně vyroben jako krmivo, po němž měli rychle přibývat krocani. Ty ale místo toho zabíjel. Ovšem lidé, kteří předtím vložili do výzkumu všechny své peníze, chtěli aby se jim vrátily, a tak dali hlavy dohromady a uvažovali, co udělat, aby je dostali zpět.

Původně to byla bílá hmota bez chuti a zápachu, takže do ni přidali žluté barvivo a umělou příchuť, a začali to lidem prodávat místo másla.

Rozdíly mezi transfigurovanými tuky (margaríny) a máslem?
Obojí má stejné množství kalorií.
Máslo má, při 8 gramech oproti 5 gramům v margarínu, o něco více nasycených tuků.
Máslo podporuje vstřebání mnoha dalších živin z jiných jídel.
Máslo má spoustu nutričních výhod, zatímco margarín jen pár a to ještě přidaných chemiky! Máslo chutná mnohem lépe než margarín a může povznést chuť ostatních jídel.
Máslo tu je po staletí, ale margarín méně než 100 let.

A teď o transfigurovaných tucích....
Margaríny obsahují velmi mnoho transfigurovaných mastných kyselin (některé přes 50% ... a ví někdo, CO je těch zbývajících 50%?)
Podle poslední studie Harvard Medical, může konzumace margarínů, ve srovnání s těmi, které konzumují stejné množství másla, zvýšit počet onemocnění srdce u žen o 53%.
Zvyšují celkový cholesterol a LDL (to je ten škodlivý cholesterol) a snižují HDL cholesterol, (prospěšný cholesterol).
Až pětinásobně zvyšují ohrožení rakovinou.
Snižují kvalitu mateřského mléka.
Snižují odpověď organismu na antigen (imunita).
Snižují odezvu těla na inzulín.

Transfigurované tuky jsou nepřirozené, a proto je tělo nikdy nemůže strávit a spotřebovat ve formě energie. Ale ani správně vyloučit. Hromadí se v něm, lepí se na buňky, které dusí. Ucpává to arterie, ztučňuje játra a bez ohledu na tělesnou námahu nebo cvičení s tím nic neuděláte. Takže mrtvice, infarkt, selhání jater nebo ledvin nebo rakovina číhají hned za rohem.

Vliv margarínu na lidský organismus
Většina odborníků na výživu dnes prohlašuje, že obyčejné máslo je lepší - pokud ho jíme s mírou. Není pochyb o tom, že máslo je přírodní produkt, zatímco margaríny musí být vyráběny složitým technologickým procesem a nejsou tedy přírodním tukem. Margarín by zůstal bez vydatné pomoci barviv a jiných přísad nevábnou šedivou hmotou. Do másla, na rozdíl od margarínu nemusí být vitamíny přidávané uměle. Máslo obsahuje přírodní vitaminy ze kterých jsou nejdůležitější A a D. Vitamin A je potřebný pro dobrý zrak a zdravou pokožku a navíc je důležitý antioxidant. Vitamin D podporuje vstřebávání vápníku, důležitého prvku pro zdravé kosti a zuby.

Převzato z  WM magazínu

Ivan Kratochvíl

Aspartam - víte co jíte

Aspartam je syntetické sladidlo a látka zvýrazňující aroma. Byl objeven náhodně při vývoji léku na žaludeční vředy a v přírodě se přirozeně nevyskytuje. Aspartam byl považován za dokonalé umělé sladidlo a výrazně přispěl k rozmachu průmyslu nízkokalorických potravin. Látka je asi 180x sladší než cukr.

...je stabilní v pevném stavu, často se proto používá v sypkých a tabletovaných výrobcích. Používá se jako stolní nízkokalorické sladidlo (stolní sladidlo IRBIS) a jako sladidlo v sypkých směsích pro výrobu nejen nízkokalorikých, ale i běžných nápojů (nápoj v prášku Tang). Setkáme se s ním ve  žvýkačkách (Wrigley) a v  jogurtech (Yoplait Light, Danone Vitalinea) a pod.

Aaspartam zvyšuje chuť k jídlu, i když se jedná o nízkokalorické sladidlo, které většina lidí používá ke snižování váhy.

Ivan Kratochvíl

Allivictus - česnekové tinktury

Všeobecné informace o česnekových tinkturách a jejich použití

Obchodní společnost  Allivictus s.r.o.  působí na českém trhu od listopadu 2007 jako výhradní distributor nové generace česnekové tinktury téhož jména vyráběné manufakturou Ecoton.

Jedná se o nejefektivnější formu využití zdraví prospěšných látek obsažených v česneku, jejichž efektem je především celkové posílení imunity organismu a předcházení civilizačním chorobám. Je určen pro děti od 3 let, vhodný a bezpečný pro těhotné a kojící matky, i pro diabetiky.

Vyrábí se podle původní tibetské receptury ze 13. století, vylepšené a zdokonalené o nové poznatky. Zvláštní důraz je kladen na kvalitu a výběr samotné suroviny. Právě kvalitní česká surovina je příčinou limitované produkce. Allivictus tedy nehledejte na pultech lékáren. Výjimku tvoří lékárny při klinikách spolupracujících na výzkumu působení Allivictu - přírodního produktu při řešení zdravotních problémů v oblastech gynekologie, kardiologie, ORL, dermatologie, neurologie, interny, imunologie, alergologie, pneumologie, psychiatrie a praktického a sportovního lékařství. Pod produkty najdete seznam lékáren, kde lze tyto produkty koupit.

Účinnost Allivictu je pravidelně kontrolována na náhodně vybraných vzorcích akreditovanými laboratořemi Státního zdravotního ústavu    na obsah látek  Allicin Active Complexu. Allivictus je tedy možno zakoupit prostřednictvím E-shopu na webových stránkách společnosti nebo ve  vybraných lékárnách a prodejních místech.

Ing. Irena Drbalová

Sběr nepotřebného nábytku

Pokud chcete darovat starý nábytek, můžete využít tzv. dlouhodobý sběr, který začala pro Zdrojovnu organizovat Radlická - kulturní sportovna.

Konkrétní den i čas předání bude s každým zájemcem řešen individuálně. Určitou část takto získaných věc využije pro své vlastní projekty přímo Radlická a všechny ostatní budou předány přímo Zdrojovně pro její veřejné workshopy a freeshopy.

Kontakt:
Radlická - kulturní sportovna
Za Ženskými domovy 125/5, Praha 5
e-mail: radlcku.praha@gmail.com
mobil: Jakub Zajíc - 724 90 50 63

Projekt Zdrojovna se neformálním způsobem zaměřuje na otázky trvale udržitelného rozvoje a na aktivnější zájem o ekologii i ochrany životního prostředí.

Pavel Kulovaný

Strašák století- obezita

V dnešní době stoupá počet obézních lidí. Dá se již říci, že se blížíme k tzv. pandemii.

Touto otázkou se velice zdařile zabývá OB klinika a.s., vyčerpávající informace najdete na internetových stránkách  OB kliniky, kde si určitě najdete a vyberete vhodný recept pro svůj problém, tak jako já.

V současné době jsem v péči paní MUDr. Šrámkové, která bedlivě dohlíží při pravidelných kontrolách po 6 týdnech na můj jídelníček, zdravotní stav a pohybovou aktivitu.

Mohu říci, že je to těžké, protože mám bohužel tzv. „plíživý metabolismus“ a jsem již v důchodovém věku. Mohu vám pouze zdůraznit, podle svých osobních zkušeností, že to opravdu jde, ale musí být silná vůle a jde to již pomalu.

Tým OB kliniky navazuje na své již několikaleté úspěšné období na jiném pracovišti. Zabývá se problematikou komplexní léčby a prevence obezity a k ní přidružených metabolických onemocnění. Přeji sobě i vám hodně úspěchů v mém i vašem snažení.

Věra Kopová Ferbasová

Google Earth

Aplikace  Google Earth  Vám umožní přeletět na libovolné místo na Zemi, zobrazit satelitní snímky, mapy, terén, prostorové budovy, galaxie a pod názvem si lze najít velmi zajímavé informace.

Pod názvem stahuj najdete mapu světa složenou z družicových snímků.

Dále si pod tímto názvem můžete nainstalovat satelitní snímky celého světa zadarmo. Najdete zde také nové podrobné mapy Prahy.

Podívaná je to zajímavá, doporučuji k nahlédnutí, ale bezohledná na Váš čas.

Ing. Irena Drbalová

Starší příspěvky

Senior Internet Klub
[sik.vse.cz]