Všeobecné informace

Rozcestník

Vaše příspěvky - období: únor 2016

Český hydrometeorologický ústav

Kdy: 19.3.2016

Při příležitosti Světového dne vody (22. března) a Světového meteorologického dne (23. března) si zájemci mohou prohlédnout pracoviště v Praze-Komořanech, na Libuši i na ostatních pobočkách v ČR.

Český hydrometeorologický ústav, Na Šabatce 2050/17, Praha 4 - Komořany

Pracoviště Libuš - Generála Šišky 942, Praha 4 - Libuš

Ing. Milena Otáhalová

Jarní trhy na výstavišti v Holešovicích

Kdy: 18.-19.3.2016

Na jarních trzích přivítá návštěvníky více jak 20 prodejních stánků s ryze jarním sortimentem.

Kromě stánků s velikonočními vazbami a dekoracemi nebudou chybět ani potřeby pro zahrádkáře, jako třeba sazenice a truhlíky. Máme přichystanou také poradnu pro pěstitele a spoustu zajímavých workshopů.

Otevírací doba: 18. 3. – od 12 do 18 hodin, 19. 3. od 10 do 18 hodin.

Jana Novotná

Novoměstský krajáč

Kdy: 5.3.2016, 120/18 hodin

Kde: Velký sál a Mázhaus Novoměstské radnice

Na Novoměstské radnici se již počtvrté představí řemeslníci a farmáři z vybraných regionů Čech, Moravy a Slezska - akce Novoměstský krajáč. Osobně v Praze představí originální výrobky, které vznikají s úctou k tradici a zároveň s ohledem na požadavky moderní doby. Novinka! Jarní výprava za bohatstvím našich regionů.

Co vás čeká:
Setkáte se s lidmi, kteří se rozhodli žít příběh svého kraje
Získáte zajímavé tipy na výlety nebo letní dovolenou v našich regionech
Dozvíte se, jak se dá ve městě 21. století žít ekologicky a soběstačněji
Vyzkoušíte si tradiční výrobní postupy, třeba jak správně péct domácí chléb
Nakoupíte pro sebe nebo své blízké kvalitní výrobky s vazbou na konkrétní region

Letos máte jedinečnou možnost zúčastnit se velké hry pro děti i dospělé. Vyzkoušíte si svou zručnost i znalosti v rámci řady kreativních a naučných dílen přímo s regionálními výrobci + besedy a workshopy

Úspěšní účastníci výpravy mají možnost vyhrát v závěrečné tombole drobné ceny, které potěší. Slosování proběhne ve 13:00, 15:00 a 17:00 v Mázhausu.

Vstup zdarma

Ing. Milena Otáhalová

Komentovaná prohlídka Letenského kolotoče

Kdy: 10.3.2016 od 16.30 hodin

Vstup zdarma

Kolotoč najdete po levé straně u vstupu k zahrádkám Letenského zámečku (naproti Technickému muzeu).

Tenhle unikát je nejstarším dochovaným podlahovým kolotočem v Evropě.

Ing. Milena Otáhalová

Voda na Pražském hradě & hyacinty a hvězdníky

Kdy: 4.-13.3.2016, 10-17 hodin, poslední vstup v 17 hodin

Kde: Empírový skleník v Královské zahradě

Vstupné 20 Kč

Již po čtvrté přichází výstava z cyklu Předjaří na Pražském hradě, konající se v Empírovém skleníku v Královské zahradě.

Tentokrát je věnována tématu vody, hyacintům a hvězdníkům.

Návštěvníci poznají užitek a krásu hradních studen, kašen, fontán, potoků i rybníků. Dále středověké vodovodní potrubí, barokní štoly v hradbách i různé historické předměty, jako vrtáky, pumpy, chrliče, požární vědra, nočníky či záchody, tolik důležité pro život. Předměty ze sbírek Pražského hradu se snoubí s květinovým korzem přichystaným hradními zahradníky. Tvoří jej záplava rozkvetlých cibulovin; tisíců omamně vonících hyacintů a velikých květů hvězdníků (Hippeastrum) v mnoha odrůdách.

Proto si již nyní poznamenejte termín této hojně navštěvované výstavy v čase, kdy naše zahrady ještě spí zimním spánkem.

Ing. Milena Otáhalová

Veda kontra iracionalita

Kdy: 17. 2. 2016, 17:00 hodin Prednasky cyklu Veda kontra iracionalita se v roce 2016 konaji tradicne v budove Akademie ved CR na Narodni tride 3 v Praze 1, a to v mistnosti 206 od 17 hodin. Po prednaskach nasleduje diskuze.

Přednášky cyklu Věda kontra iracionalita se v roce 2016 konaji tradičně v budově Akademie věd ČR na Národní třídě 3 v Praze 1, a to v místnosti 206. Po přednáskách následuje diskuze.

Prof. Ing. František Wald, CSc. (Stavební fakulta ČVUT v Praze): Pád mrakodrapu Světového obchodního centra, mýty a skutečnost

Úvodni vystoupeni Leoše Kyši o konspiračních teoriích.

Ing. Milena Otáhalová

Zimní den seniorů

Kdy: 18.2.2016

Kde: Paspův sáů pivovaru Staropramen, Nádražní 84, Praha 5.

Tato akce je pro seniory nad 65 let s trvalým bydlištěm v MČ Praze 5.

Po velkém úspěchu, který měla podzimní akce pro seniory v minulém roce, se můžete opět těšit na společné vystoupení Yvety Simonové a Milana Drobného.

Vstup je na pozvánky, které senioři obdrží za manipulační poplatek 10,- Kč na ÚMČ Praha 5, nám. 14. října 4, Praha 5 v kanceláři 025.

Jejich výdej bude zabezpečen ve dnech:
čtvrtek 11. 2. 2016 od 8.00 do 15.00 hodin
pátek 12.2.2016 od 8.00 do 12.00hodin
pondělí 15.2.2016 od 8.00 do 18.00 hodin
středa 17.2. 2016 od 8.00 do 18.00 hodin

Ing. Milena Otáhalová

Dům otevřených dveří v Rezidenci Klamovka

Kdy: 4.2.2016, od 11 hodin

Den otevřených dveří zve rezidence Klamovka. Všichni zájemci si mohou přijít 4. února prohlédnout nově vzniklý domov s kapacitou 116 lůžek, který je kombinací „Domova pro seniory“ a „Domova se zvláštním režimem“.

Návštěvníky čeká uvítání, prohlídky s komentářem a pohoštění.

Jana Novotná

Oslava čínského nového roku

Kdy: 6.-7.2.2016, 10.-19.hodin

Oslava čínského nového roku tentokrát v prostorách Křižíkovy fontány. Na přivítání nadcházejícího roku opice je připraven atraktivní program a vstup na akci je zdarma.

Vystoupení uměleckých souborů z Pekingu a provincie Hebei - vystoupení jsou plánována vždy od 13.00 do 14.30 a od 16.00 do 17.30hodin
Výstava tradičních čínských lampionů a lampionů v podobě postav vojáků slavné terakotové armády
Ukázky čínských umění a řemesel
Ochutnávky pokrmů čínské i české kuchyně a po celou dobu konání akce bude možné ochutnávat piva regionálních pivovarů skupiny Lobkowicz

Součástí oslav je také ohňostroj, který se uskuteční v neděli v 17.00 hodin.

Akce je kulturní, nepolitickou aktivitou. Organizuje ji Smíšená česko čínská komora vzájemné spolupráce spolu s Velvyslanectvím Čínské lidové republiky v České republice a společností SÁGL Production.

Nejen v Číně, ale po celém světě vítají Čínský nový rok velkolepé oslavy, obří lampiony v podobě draků či jiných tradičních symbolů a stovky menších lampionů vypouštěných k nebesům. Na ulicích zní tradiční čínská hudba a mihotají se tanečníci v pestrobarevném odění. Velkolepou podívanou sledují napříč kontinenty miliony lidí. Tradice vítání příchodu Čínského nového roku trvá již asi tři a půl tisíce let.

Čínský nový rok se slaví po celém světě a oslavy mimo Čínu se staly součástí multikulturních festivalů ve všech hlavních evropských a světových metropolích. Jednou z největších oslav mimo Čínu je slavnost v Londýně. Vždy se jedná o nepolitické aktivity, při nichž vystupují čínští hudebníci, tanečníci, divadelníci v tradičních maskách. Akce představují Čínu jako zemi s historií starou několik tisíc let, bohatou tradiční kulturou, nádherným uměním, hudbou, architekturou, literaturou a filozofií.

Ing. Milena Otáhalová

Přehled všech dnů otevřených dveří v Národní galerie

5. - 7.2.2016, volný vstup do všech stálých expozic NG i do výstav při příležitosti prvního dne otevření výstavy Generosity.
6.–7. února volný vstup do všech stálých expozic a výstav při příležitosti 220. výročí NG
18. 5. 2016, Mezinárodní den muzeí a galerií – volný vstup do všech stálých expozic a výstav
17. 9. 2016, Festival Zažít město jinak – volný vstup do stálých expozic a výstav ve Veletržním paláci a Anežském klášteře
28. 9. 2016, Den české státnosti – volný vstup do všech stálých expozic
28.10.2016, Vznik Československa, volný vstup do stálých expozic

V těchto dnech vždy 10 - 18 hodin. Vstup zdarma se nevztahuje na výstavu Slovanská epopej, kterou pořádá Galerie hlavního města Prahy.

V rámci Muzejní noci dne 11. 6. 2016 od 19 - 01 hodin, volný vstup do všech stálých expozic a výstav

Ing. Milena Otáhalová

Mezinárodní den průvodců

Kdy: 20.2.2016, od 14 hodin

Asociace průvodců České republiky pořádá pro širokou veřejnost bezplatné prohlídky Prahy a dalších měst u příležitosti Mezinárodního dne průvodců.

Sraz účastníků je u Meeting pointu v Celetné ul. 5, Praha 1. Na prohlídky se není třeba předem hlásit. Letošní trasy povedou ze Staroměstského na Křižovnické náměstí. Je jich celkem pět včetně jedné prohlídky pro rodiny s dětmi.

Ing. Milena Otáhalová

Národní galerie

Ve dnech 5. až 7. února, při příležitosti zahájení výroční výstavy Velkorysost: Umění obdarovat, budou mít návštěvníci volný vstup do všech stálých expozic a výstav Národní galerie.

Návštěvníci mají tak jedinečnou příležitost navštívit zdarma stálou sbírku Umění 19. století od klasicismu k romantismu v Salmovském paláci na Hradčanském náměstí, která představuje v širším středoevropském kontextu nejvýznamnější díla českého malířství a sochařství období od klasicismu k romantismu. Dále pak klášter sv. Anežky České (Středověké umění v Čechách a střední Evropě), Šternberský palác (Evropské umění od antiky do závěru baroka), Schwarzenberský palác (Baroko v Čechách), palác Kinských (Umění Asie a Umění starověku) a Veletržní palác (Umění 20. a 21. století).

Dějiny Národní galerie v Praze se začaly psát 5. února 1796, kdy se skupina složená z patrioticky zaměřené šlechty a osvíceného měšťanstva rozhodla pozvednout upadlý umělecký vkus domácí veřejnosti a založila Obrazárnu Společnosti vlasteneckých přátel umění. Její počátky byly skromné – od šlechtických výpůjček se jen pozvolna přecházelo k zisku děl prostřednictvím nákupů a darů. V roce 1918 se Obrazárna proměnila v ústřední uměleckou sbírku nového státu. Zanícení a velkorysost zakladatelů Obrazárny, mecenášství i kulturní politika nově vzniklého státu, který mj. v roce 1923 nakoupil legendární díla tzv. francouzské sbírky, zásadním způsobem přispěly ke vzniku moderní a odborně spravované galerie.

Řada muzeí odvozuje svůj původ od daru či aktu štědrosti a šlechetnosti a nejinak je tomu i v případě Národní galerie v Praze. Rokem 220. výročí jejího založení budou proto rezonovat právě témata darování, filantropie, podpory současného umění, ale také téma dialogu a kultivace vztahu mezi veřejným a soukromým sektorem.

Stále celoročně platí, že stálé sbírky pro děti a mládež do 18 let a studenty do 26 let s platným průkazem o denním nebo distančním studiu ZDARMA.

Ing. Milena Otáhalová

Informace a změny ve vyhlášce k silničnímu provozu.

Ing. Milena Otáhalová

Hlíva ústřičná

Hlívy: ( ústřičná, plicní, miskovitá, máčková )

  • povzbuzuje imunitní systém a tělo si vytvoří dostatek protilátek proti mnoha nemocem, tím se zvyšuje obranyschopnost organizmu
  • snižuje hladinu cholesterolu
  • upravuje krevní tlak ( pomáhá při nemocích srdce a cévní soustavy )
  • snižuje poruchy metabolismu cukru ( vhodné pro diabetiky )
  • mají antialergické účinky ( při konzumaci v syrovém stavu, nebo sušená při nízkých teplotách do 40°C ) při onemocnění kloubů má zmírňující a uklidňující účinek
  • pomáhá odstraňovat bradavice virového původu
  • má radioprotektivní účinek proti záření způsobenému zeslabováním ozonové vrstvy
  • houbová vláknina obsažená v hlívě pomáhá odstraňovat z těla jedovaté látky ( zabraňuje vstřebávání nežádoucích látek do krevního oběhu ), upravuje vylučování
  • houbová vláknina obsažená v hlívě pomáhá odstraňovat z těla jedovaté látky ( zabraňuje vstřebávání nežádoucích látek do krevního oběhu ), upravuje vylučování

Hlívy obsahují mnoho minerálních látek, nejvíce draslíku a fosforu; dále mikroelementy - zinek, selen, chrom, měď, bór, jód a vitamíny B12 a D2

Klobouky má masité, v mládí na okraji podvinuté a šklebovitě sklenuté, na povrchu hladké, barvy šedé, modrošedé až nahnědlé. Roste ve střechovitý trsek, plodnice vyrůstají z kmene listnatých stromů nad sebou. Klobouky mají průměr 60–180 mm. Lupeny jsou bílé, později našedlé nebo nažloutlé, poměrně řídké, vysoké 5–15 mm, dlouhé a hluboce sbíhavé na krátký boční třen. Třen je téměř vždy umístěn výstředně nebo po straně klobouku, je krátký (20–60 mm) nebo téměř chybí. Je plstnatý nebo hladký, bělavý s nádechem barvy, kterou má klobouk. Dužnina je bílá, bělavá, měkká, neměnlivá a trochu tužší. Příjemně voní a chutná. Výtrusy jsou velké 8–13×3>-4 um, válcovité, hladké, bezbarvé. Výtrusný prach je bílý s nafialovělým nádechem.

Hlíva ústřičná roste v přírodě na podzim a v zimě (od října do března, nejvíce v listopadu a v prosinci). Najdeme ji na pařezech a kmenech listnatých stromů v místech chráněných před mrazivými větry; bývá nejčastěji na kmenech a pařezech vrby, ořešáku, jasanu, buku i dubu. Jen výjimečně se vyskytuje na jehličnatých stromech a pařezech. Roste v lese i mimo les, např. v parcích a zahradách.

Je to jedlá a velmi dobrá houba, která je vítaným přínosem do kuchyně, neboť roste i v zimě a tvoří velké, masité plodnice, jež jsou vhodné v kuchyni pro přípravu nejrůznějších pokrmů. Výborná je v polévkách a omáčkách, ale i konzervovaná v octovém nálevu. Starší plodnice jsou někdy velmi tuhé.

Záměna s jedovatými houbami je prakticky minimální. Podobají se jí jiné druhy hlív, také jedlé, např. hlíva miskovitá [Pleurotus cornucopiae (PAUL ex FR.) KUMM] nebo jedlá, ale tuhá hlíva dubová [Pleurotus dryinus (PERS. ex FR.) KUMM], popř. i další. V mnoha zemích i u nás se hlíva ústřičná s úspěchem pěstuje.

Léčívé účinky hlívy
Dnes se má za to, že tato houba může být našemu zdraví velice významně prospěšná. Je to poklad mezi houbami a malý zázrak. Její léčivé účinky spočívají především v látkách, které mají schopnost aktivovat buňky, zajišťující přirozenou imunitu organismu.

Nejzajímavější je na ní bezesporu to, že je to dřevokazná houba a roste na kmenech stromů. A právě od nich si bere všechny látky a živiny, potřebné ke svému životu. Přitom stromy obsahují řadu organických i minerálních látek, které jsou lidskému organismu nanejvýš prospěšné a které si nemůžeme opatřit jinak.

Takže hlíva ústřičná plní roli užitečného prostředníka, který nám může tyto vzácné látky dodat. Hlíva ústřičná obsahuje důležité proteiny, aminokyseliny, mastné kyseliny, vitamíny a stopové prvky. Nevypadá možná na první pohled příliš lákavě, ovšem má v sobě obrovský potenciál, pokud jde o složky, důležité pro naše zdraví.

Hlíva v podstatě zpomaluje stárnutí. Jak je to možné? Zlepšuje látkový metabolismus, upravuje hladinu cholesterolu v krvi, snižuje krevní tlak a je prospěšná kardiakům. A také pomáhá díky svému složení astmatikům a alergikům. Upravuje střevní peristaltiku, zmírňuje chronické infekce, záněty a bolesti kloubů a také odstraňuje únavu.

Výzkumy ukázaly, že hlíva ústřičná se výborně osvědčila i při léčbě cukrovky. A kdyby jenom to! Hlíva ústřičná umí omezit vedlejší účinky, které vznikají při chemoterapii, a je dokonce schopná výrazně pomoci v boji proti zákeřné rakovině!

Tato houba se osvědčila i při léčbě hemeroidů, bércových vředů, křečových žil a dokáže pomoci i při léčbě popálenin.

Ruští vědci izolovali z hlívy ústřičné antibiotikum, jejich japonští kolegové se zase zasloužili o to, že prokázali význam hlívy ústřičné při redukci bujení zhoubných nádorů. Hlíva ústřičná se po staletí používá v tradiční čínské a japonské medicíně k přípravě léčivých tinktur, mastí a suchých přípravků.

Hlívu si můžete vypěstovat doma buď na slámě nebo na dřevě. Máme vlastně štěstí, že se této houbě daří dobře v mírném klimatickém pásmu. Najdeme ji nejčastěji na pařezech a kmenech listnatých tromů – hlavně vrb, ořešáků jasanů, buků a dubů.

Hlívu můžeme konzumovat buď tepelně upravenou nebo užívat kapsle, které obsahují její extrakt. Jinými slovy, lze si na ní výborně pochutnat, pokud víme, jak na to, ale jestliže chceme něco udělat pro své zdraví a chceme zapracovat na prevenci, tak je jednodušší a rozumnější dát přednost sušenému prášku či kapslím.

Ivan Kratochíl

Transfigurované tuky

Všechno, co bychom měli vědět o transfigurovaných tucích

Transfigurované mastné kyseliny (anglicky trans-fats) jsou určité druhy nenasycených tuků (mohou být mono-nenasycené nebo poly-nenasycené).

Transfigurované tuky se v přírodě vyskytují v nevelkém množství v masu a mléčných produktech. Tyto přirozené látky ale nepředstavují žádný problém.

Transfigurované tuky z regálů v obchodech s nimi ovšem nemají mnoho společného. Jsou vytvořené průmyslově částečnou hydrogenací rostliných olejů a živočišných tuků. Tento chemický proces byl vyvinut na počátku 19. století a první výrobek zpracovaný touto metodou poprvé přišel do prodeje v roku 1911 pod názvem Crisco.

Na rozdíl od přirozených nejsou transfigurované tuky potřebné, a také nejsou právě prospěšné zdraví. Konzumace transfigurovaných tuků pětkrát zvyšuje riziko koronární srdeční choroby. Zdravotníci proto celosvětově doporučují omezení spotřeby transfigurovaných tuků na stopová množství. Transfigurované tuky získané částečnou hydrogenací olejů jsou obecně považovány za mnohem horší než přirozené.

Margarín byl původně vyroben jako krmivo, po němž měli rychle přibývat krocani. Ty ale místo toho zabíjel. Ovšem lidé, kteří předtím vložili do výzkumu všechny své peníze, chtěli aby se jim vrátily, a tak dali hlavy dohromady a uvažovali, co udělat, aby je dostali zpět.

Původně to byla bílá hmota bez chuti a zápachu, takže do ni přidali žluté barvivo a umělou příchuť, a začali to lidem prodávat místo másla.

Rozdíly mezi transfigurovanými tuky (margaríny) a máslem?
Obojí má stejné množství kalorií.
Máslo má, při 8 gramech oproti 5 gramům v margarínu, o něco více nasycených tuků.
Máslo podporuje vstřebání mnoha dalších živin z jiných jídel.
Máslo má spoustu nutričních výhod, zatímco margarín jen pár a to ještě přidaných chemiky! Máslo chutná mnohem lépe než margarín a může povznést chuť ostatních jídel.
Máslo tu je po staletí, ale margarín méně než 100 let.

A teď o transfigurovaných tucích....
Margaríny obsahují velmi mnoho transfigurovaných mastných kyselin (některé přes 50% ... a ví někdo, CO je těch zbývajících 50%?)
Podle poslední studie Harvard Medical, může konzumace margarínů, ve srovnání s těmi, které konzumují stejné množství másla, zvýšit počet onemocnění srdce u žen o 53%.
Zvyšují celkový cholesterol a LDL (to je ten škodlivý cholesterol) a snižují HDL cholesterol, (prospěšný cholesterol).
Až pětinásobně zvyšují ohrožení rakovinou.
Snižují kvalitu mateřského mléka.
Snižují odpověď organismu na antigen (imunita).
Snižují odezvu těla na inzulín.

Transfigurované tuky jsou nepřirozené, a proto je tělo nikdy nemůže strávit a spotřebovat ve formě energie. Ale ani správně vyloučit. Hromadí se v něm, lepí se na buňky, které dusí. Ucpává to arterie, ztučňuje játra a bez ohledu na tělesnou námahu nebo cvičení s tím nic neuděláte. Takže mrtvice, infarkt, selhání jater nebo ledvin nebo rakovina číhají hned za rohem.

Vliv margarínu na lidský organismus
Většina odborníků na výživu dnes prohlašuje, že obyčejné máslo je lepší - pokud ho jíme s mírou. Není pochyb o tom, že máslo je přírodní produkt, zatímco margaríny musí být vyráběny složitým technologickým procesem a nejsou tedy přírodním tukem. Margarín by zůstal bez vydatné pomoci barviv a jiných přísad nevábnou šedivou hmotou. Do másla, na rozdíl od margarínu nemusí být vitamíny přidávané uměle. Máslo obsahuje přírodní vitaminy ze kterých jsou nejdůležitější A a D. Vitamin A je potřebný pro dobrý zrak a zdravou pokožku a navíc je důležitý antioxidant. Vitamin D podporuje vstřebávání vápníku, důležitého prvku pro zdravé kosti a zuby.

Převzato z  WM magazínu

Ivan Kratochvíl

Aspartam - víte co jíte

Aspartam je syntetické sladidlo a látka zvýrazňující aroma. Byl objeven náhodně při vývoji léku na žaludeční vředy a v přírodě se přirozeně nevyskytuje. Aspartam byl považován za dokonalé umělé sladidlo a výrazně přispěl k rozmachu průmyslu nízkokalorických potravin. Látka je asi 180x sladší než cukr.

...je stabilní v pevném stavu, často se proto používá v sypkých a tabletovaných výrobcích. Používá se jako stolní nízkokalorické sladidlo (stolní sladidlo IRBIS) a jako sladidlo v sypkých směsích pro výrobu nejen nízkokalorikých, ale i běžných nápojů (nápoj v prášku Tang). Setkáme se s ním ve  žvýkačkách (Wrigley) a v  jogurtech (Yoplait Light, Danone Vitalinea) a pod.

Aaspartam zvyšuje chuť k jídlu, i když se jedná o nízkokalorické sladidlo, které většina lidí používá ke snižování váhy.

Ivan Kratochvíl

Allivictus - česnekové tinktury

Všeobecné informace o česnekových tinkturách a jejich použití

Obchodní společnost  Allivictus s.r.o.  působí na českém trhu od listopadu 2007 jako výhradní distributor nové generace česnekové tinktury téhož jména vyráběné manufakturou Ecoton.

Jedná se o nejefektivnější formu využití zdraví prospěšných látek obsažených v česneku, jejichž efektem je především celkové posílení imunity organismu a předcházení civilizačním chorobám. Je určen pro děti od 3 let, vhodný a bezpečný pro těhotné a kojící matky, i pro diabetiky.

Vyrábí se podle původní tibetské receptury ze 13. století, vylepšené a zdokonalené o nové poznatky. Zvláštní důraz je kladen na kvalitu a výběr samotné suroviny. Právě kvalitní česká surovina je příčinou limitované produkce. Allivictus tedy nehledejte na pultech lékáren. Výjimku tvoří lékárny při klinikách spolupracujících na výzkumu působení Allivictu - přírodního produktu při řešení zdravotních problémů v oblastech gynekologie, kardiologie, ORL, dermatologie, neurologie, interny, imunologie, alergologie, pneumologie, psychiatrie a praktického a sportovního lékařství. Pod produkty najdete seznam lékáren, kde lze tyto produkty koupit.

Účinnost Allivictu je pravidelně kontrolována na náhodně vybraných vzorcích akreditovanými laboratořemi Státního zdravotního ústavu    na obsah látek  Allicin Active Complexu. Allivictus je tedy možno zakoupit prostřednictvím E-shopu na webových stránkách společnosti nebo ve  vybraných lékárnách a prodejních místech.

Ing. Irena Drbalová

Sběr nepotřebného nábytku

Pokud chcete darovat starý nábytek, můžete využít tzv. dlouhodobý sběr, který začala pro Zdrojovnu organizovat Radlická - kulturní sportovna.

Konkrétní den i čas předání bude s každým zájemcem řešen individuálně. Určitou část takto získaných věc využije pro své vlastní projekty přímo Radlická a všechny ostatní budou předány přímo Zdrojovně pro její veřejné workshopy a freeshopy.

Kontakt:
Radlická - kulturní sportovna
Za Ženskými domovy 125/5, Praha 5
e-mail: radlcku.praha@gmail.com
mobil: Jakub Zajíc - 724 90 50 63

Projekt Zdrojovna se neformálním způsobem zaměřuje na otázky trvale udržitelného rozvoje a na aktivnější zájem o ekologii i ochrany životního prostředí.

Pavel Kulovaný

Strašák století- obezita

V dnešní době stoupá počet obézních lidí. Dá se již říci, že se blížíme k tzv. pandemii.

Touto otázkou se velice zdařile zabývá OB klinika a.s., vyčerpávající informace najdete na internetových stránkách  OB kliniky, kde si určitě najdete a vyberete vhodný recept pro svůj problém, tak jako já.

V současné době jsem v péči paní MUDr. Šrámkové, která bedlivě dohlíží při pravidelných kontrolách po 6 týdnech na můj jídelníček, zdravotní stav a pohybovou aktivitu.

Mohu říci, že je to těžké, protože mám bohužel tzv. „plíživý metabolismus“ a jsem již v důchodovém věku. Mohu vám pouze zdůraznit, podle svých osobních zkušeností, že to opravdu jde, ale musí být silná vůle a jde to již pomalu.

Tým OB kliniky navazuje na své již několikaleté úspěšné období na jiném pracovišti. Zabývá se problematikou komplexní léčby a prevence obezity a k ní přidružených metabolických onemocnění. Přeji sobě i vám hodně úspěchů v mém i vašem snažení.

Věra Kopová Ferbasová

Google Earth

Aplikace  Google Earth  Vám umožní přeletět na libovolné místo na Zemi, zobrazit satelitní snímky, mapy, terén, prostorové budovy, galaxie a pod názvem si lze najít velmi zajímavé informace.

Pod názvem stahuj najdete mapu světa složenou z družicových snímků.

Dále si pod tímto názvem můžete nainstalovat satelitní snímky celého světa zadarmo. Najdete zde také nové podrobné mapy Prahy.

Podívaná je to zajímavá, doporučuji k nahlédnutí, ale bezohledná na Váš čas.

Ing. Irena Drbalová

Starší příspěvky

Senior Internet Klub
[sik.vse.cz]