Všeobecné informace

Rozcestník

Vaše příspěvky - období: únor 2009

24. 2. 2009

Příplatek na počasí ve Velké Británii

Jak se starají o seniory v Britanii

Miliony lidí v UK dostanou příplatek na počasí. Pensisté po celé Britanii jsou oprávněni dostat příplatek na studené počasí 25L týdně,který je vyplácen v oblastech, kde průměrné teploty klesnou k nule nebo níže po následujících 7 dní v týdnu. Jen v oblasti Londýna se to týká 600 000 lidí,kteří jsou oprávněni dostávat tuto pomoc.

Dle předpovědi počasí klesne teplota v mnoha částech UK až na -80stupňů C hlavně v jižní Anglii a Walesu.Pomoc se týká hlavně penzistů,bezmocných a postižených lidí a rodin s malými nebo zdravotně postiženými dětmi.

Pomoc je vyplácena automaticky dle zákona všem osobám, které splňují určitá kriteria. Starší a oslabení lidé jsou svým zdravím přímo závislí na počasí. Oficiální statistický úřad spočítal, že od listopadu do března loňského roku zemřelo o 25 300 lidí více v porovnání s letními měsíci,což znamená zvýšení úmrtnosti o 7% .

Ivan Kratochvíl

22. 2. 2009

Krása evropské faleristiky

V Hrzánském paláci (od Pohořelce směrem k Hradčanskému náměstí) je pěkná výstava vyznamenání jednotlivých členských zemí Evropské unie. Vstup je volný. Výstava je otevřena mimo pondělí od 10 hod. a ukončena bude 1. března. Prodávají zajímavou publikaci s vyobrazenými řády jednotlivých států za 195 Kč. Mě výstava uspokojila, každý si může řády vyfotografovat.

Ing. Irena Drbalová

1. 2. 2009

Konopí – léčivý zázrak přírody?

K léčivým účinkům konopí se lidé v poslední době začínají vracet a objevují její blahodárný vliv

Konopný olej obsahuje až 80% nenasycených mastných kyselin, které lidská pokožka potřebuje ke správnému fungování. Nenasycené mastné kyseliny jsou esenciální, to znamená, že si je tělo neumí samo vyrobit, proto je musíme přijímat z potravy nebo vstřebáváním. Tyto kyseliny mají zvláčňující, uklidňující a promašťující schopnosti s protizánětlivými účinky vhodné při hojení ran a popálenin.

Může být i  doplňkovou přírodní kosmetickou terapií  pro lidi trpící atopickým ekzémem, lupenkou nebo akné. Stav postižené kůže se může u některých pacientů nebo v počátcích přechodně zhoršit, jde však většinou o signál, že začíná proces hojení.

Konopná kosmetika je přírodní bez vedlejších účinků. Konopný olej obsahuje i velké množství vitaminů A, B1, B2, B6, C, D a E, které ve spojení s nenasycenými mastnými kyselinami mají blahodárné účinky.

Konopná kosmetika:  konopný olej se přidává do přípravků pečujících o vlasy, mycích prostředků a dalších.

Převzato z 24HODIN

Ing. Irena Drbalová

1. 2. 2009

Konec vaječného mýtu

Zajímavý článek o vajíčkách a cholesterolu.

V oblibě má vejce skoro každý, jsou poměrně levná, dostupná a dá se s nimi v kuchyni kouzlit. Přesto se u nás zakořenil pocit určité provinilosti, při konzumaci vždyť jsou plná cholesterolu. Skutečnost je taková, že příjem cholesterolu stravou je věc jedna, hladina cholesterolu v krvi věc druhá. Hlavně záleží na vzájemných kombinacích jednotlivých potravin.

Pokud někdo posnídá dvě vejce připravená na opečené slanině, nebo jiných uzeninách, bude negativně působit živočišný tuk (= nasycené mastné kyseliny) z uzenin s cholesterolem z vajec a výsledkem bude stoupající hladina cholesterolu v krvi. Totéž platí o vajíčkovém salátu s majonézou a podobných pochutinách.

Pokud se ale vejce stanou součástí zeleninového salátu s trochou olivového oleje, výsledek bude úplně jiný. Totéž platí pro snídani, která se skládá z celozrnného chleba, míchaných vajec a čerstvého ovoce. Kombinace s vlákninou rozpustnou (z ovoce) a nerozpustnou (z pečiva) spolu s antioxidačními vitaminy z ovoce je cestou, jak využít pozitivních vlastností vajec a nezvýšit hladiny krevních tuků.

Proč bychom měli vejce konzumovat? Jsou zdrojem nejkvalitnějších bílkovin – vaječný bílek je dokonce jakýsi etalon, ke kterému se vztahuje kvalita bílkovin ostatních. Vejce obsahují vitaminy rozpustné v tucích ( A, D, E, K), dále vitaminy skupiny B a kyselinu listovou. Ve vaječném žloutku je velké množství lecitinu, který sám o sobě hladinu cholesterolu v krvi snižuje.

Pokud jsou vejce součástí jídelníčku spolu se zeleninou, ovocem a celozrnným pečivem, jsou zdravá.  Nemůžeme totiž hodnotit „zdravost“ jediné potraviny izolovaně, vždy jen v kontextu celého jídelníčku.

(Převzato od V. Kunové z deníku Metro)

Ing. Irena Drbalová

1. 2. 2009

Europeana

Provoz digitální knihovny Europeana byl před několika dny zahájen. Cílem tohoto projektu je zpřístupnit veřejnosti evropské duchovní dědictví pomocí moderních technologií. Brzy po zahájení však systém zkolaboval a jeho provoz má být obnoven v polovině prosince.

Evropská unie 20.11. t.r. spustila   bezplatnou digitální knihovnu  . Projekt byl připravován již několik let a jeho cílem je pomocí digitalizace zachovat, zpřístupnit a dále rozvíjet velmi bohaté evropské kulturní dědictví v celé jeho šíři a rozmanitosti tak, aby bylo dostupné online, po Internetu.

Při zahájení provozu řekl předseda Evropské komise José Barroso : "Evropané se nyní budou moci dostat k neuvěřitelným zdrojům z našich velkolepých sbírek rychle a jednoduše prostřednictvím jednoho místa. … „ Europeana má šanci změnit to, jak lidé vnímají evropskou kulturu. …Usnadní jim ocenit vlastní minulost, a také více si cenit své společné evropské identity“.

Mezi dvěma miliony objektů, které by měly být zatím dostupné, jsou v digitální podobě kromě knih i obrazy, hudební díla, filmy či rozhlasové materiály. Do konce roku 2010 by měl portál obsahovat až přes deset milionů objektů.

Již v průběhu čtvrtka začaly první problémy s dostupností a první výpadky služby, nepomohlo ani posílení serverové kapacity. Následující den bylo potvrzeno dočasné vypnutí služby s příslibem jejího opětovného zprovoznění pravděpodobně v polovině prosince.

Potíže jsou vysvětlovány tak, že celý systém byl dimenzován na maximální zátěž 5 milionů požadavků za hodinu, ale brzo po spuštění dosáhla zátěž cca 8 milionů, systém začal mít problémy, zpomaloval a vypadl. Serverové kapacity byly posíleny, ale zátěž dále rostla až na 13 milionů. To ani posílený systém neunesl, reagoval velmi pomalu až zcela kolaboval.

Ing. Jiří Valenta

Starší příspěvky

Senior Internet Klub
[sik.vse.cz]